[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(363) 標題唔知改咩好

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
最近塊版死死地 成日藍畫面同lan卡壞左 點樣救下部機好?
換新CPU+板 係咪要換埋ddr5 ram?
current:
i7 9700k
z390i
GTX1080
2TB 1TB Samung 970 evo plus
DDR4 16gb x 2 RAM
Corsair SF750 Fully Modular PSU
SSUPD meshlicious
budget幾多?2條m.2 ssd?用緊乜cooler?
其實愈平愈好 我希望3000左右 兩條m.2 ssd
用緊NZXT X53 換CPU係咪又要換 無新扣具
最平應該係咁其他2*m.2 ddr4 itx都好貴,七彩虹頂住先啦,扣具既話可以打去代理altech問下仲有無得換,無既話就淘寶幾十蚊買set 1700扣

1 x [5月優惠]Intel® Core™ i5-12400F Tray RIVIA貨
價錢:$779

1 x Colorful CVN B760I FROZEN WIFI6 V20 DDR4 LGA1700 Mini-ITX
價錢:$999

總計: $1,778
https://www.faroll.com/customize#NjY3MSw3NDk0
屋企部電腦用左6年,最近想換過部新
主要都係拎黎打機睇片,大概20~25K budget
求巴打出手
見到外國好多人跑分都係用ASUS ROG MAXIMUS Z790 APEX ENCORE

例如頭10名desktop跑分最高嘅機 大部份都係用依塊老母板

係唔係比較容易超頻?

https://www.pcbenchmarks.net/fastest-desktop.html

想問7800x3d同4070s應該配咩老母板 ram32gb ddr5 6000mhz 夠用? 牛目前就諗住買850w
有冇機箱 散熱之類推薦 同埋大約要用幾多把風扇
依塊板本身就係For 超頻
咁DARK HERO都係啦

如果我朋友好鍾意打機 其實唔係好追求咩跑分

DARK HERO會唔會好差?

Any other recommendations?

budget幾多?7800x3d無乜要求,cheap板cheap ram cheap牛都無問題
老實講呢就呢排intel i7/i9呢啲高階cpu好多災情所以唔建議砌intel,寧願amd好過
唔該晒巴打,本身都係睇緊呢張list
另外想問下
因為我電腦放枱底,散熱個啲洗唔洗轉
都已經水冷,無乜嘢好轉
唔該晒你先巴打
最新一代要幾錢
你既意思係?
唔好意思 我甩左太耐 無update 我爬左文 我見而家打機 你哋買CPU版RAM最新係咪會買Amd? 我諗住反正預期都係會換 換啲最新嘅 遲啲如果有需要買張新display 搞掂
主要amd係ddr5,要換ram,你3000蚊內/越平越好既話就out of budget,你仲係itx啲板又貴啲i5-12400+cheap ddr4 itx板基本上就係最佳性價比之選,for你個case壞件換嘢咁,如果你要amd就要差唔多5000蚊,同樣好似都要用新扣具
呢排想砌機有啲煩
隻mon係4k144hz
但係budget驚唔夠推唔到
平時想打3a game開到2k高效 or 4k中效
筆直8000到
有冇可能砌到
15-17k左右 諗住遲吓可以玩gta6
點解會有錢買4k144hz mon無錢砌機4070s開下dlss都玩到下4k既
https://www.faroll.com/product/7969/amd-ryzen-5-7600-32gb-ddr5-1tb-4070-super
如果筆直去到10000會唔會fit啲
條ram換kingston kc3000 2tb,你15k夠砌7800x3d+4080sbtw gta6有排先出,而家啲卡都唔知有無得順玩
https://www.faroll.com/product/8095/6amd-7800x-3d-32gb-ram-2tb-ssd-rtx-4080-super
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞