[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(363) 標題唔知改咩好

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
好吸引唔該師兄先,可能等埋年尾
係ax…

msi呢塊如何? 我見佢同asrock b650i一樣價
如果我等唔切a620補貨應該買邊塊?
有啲唔太清楚你講asrock b650i係邊塊不過overall平am5 itx底板就咁,msi b650i edge wifi>asrock b650i lighting wifi>asrock a620i lighting wifi>gigabyte b650i ax
我岩岩睇咗下reddit, msi呢塊評價好似好壞參半
反而asrock冇乜差評
我淨係睇底板用料msi係8相80A供電+10層PCB+20Gbps Front Type-C,asrock得8相60A供電+8層PCB+5Gbps Front Type-C,asrock無乜評價可能係呢塊板新出,所以用既人比較少
其實7600同a4h2o應該都用唔盡
我見同樣價位有人放asus strix b650 不過冇保
不好意思,本身唔太熟。本身個motherboard 唔係已經support Wi-Fi?

https://www.asus.com/tw/motherboards-components/motherboards/others/b760m-ayw-wifi/
最主要想打下機, 做少少machine learning既野, budget around 12k
https://www.faroll.com/customize#MzczMCw1NTEwLDY0MzEsNzEyNCw3MjAxLDc0NzIsNzcyOSw3OTYz
GALAX GeForce RTX™ 4070 SUPER 1-Click OC 2X V2
4070 super最平依張 點解都係4070 super價錢差咁遠?
msi b650i edge wifi
最近買左黎玩無大問題
初出時佢開價千8~千9相比下偏丐咁解
而家千5左右算ok , 當然都可能因為已經唔係第一水無咁多奇怪野

不過咁講,asrock b650i lighting wifi 同 msi b650i edge wifi
如果用78x3d呢級 我會較傾向選asrock ...., usb 口多幾個, 個少少tdp求其都帶得郁無散熱問題
如果上79級就選番msi

*利申,年幾前即am5初期 itx用過asrock B650E PG-ITX WiFi 同ROG B650E-I , 中大版用過 msi x670-p , asus b650ee , asrock b650m pg
主要玩下apex,steam大作同埋同時會開好多掛機game。
好睇重散熱同順唔順。師兄有冇意見

1 x Intel® Core™ i9-14900KF BOX 聯強行貨
價錢:$4,109

1 x [5月優惠]Gigabyte Z790 GAMING X AX LGA 1700 DDR5 ATX
價錢:$1,999

1 x [5月優惠]Kingston Fury Renegade RGB 48GB (2 x 24GB) DDR5 6400 Mhz C32
價錢:$1,899

1 x [5月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,099

1 x [已完結]FSP Hydro G Pro 1000W 80 Plus Gold Fully Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0 (現貨) (砌機減$100)
價錢:$1,199

1 x [優惠]Lian Li Lancool 216 ARGB Tempered Glass E-ATX - Black (送Dust Filter)
價錢:$860

1 x Thermalright Frost Commander 140 CPU Air Cooler
價錢:$459

1 x [推薦]Jonsbo TG-360 ARGB CPU Liquid Cooler - Black
價錢:$369

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $12,073
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw1Mjg4LDU5MDMsNjE5MCw2MTk0LDczMTAsNzQ0Miw3NjMz

顯示卡用返用緊張3070S
asrock b650i lighting wifi無咩差評係因為呢塊以前都無開賣
之前得一塊B650E PG-ITX,連flashback都無....
睇你有無信仰
i mean我條list嗰塊無wifi
用料分別,不過galax呢張已經夠做,無特別需要唔使買貴卡
好的
thanks
呢排intel咁多鑊氣砌翻amd算
ASROCK USB 無多幾個USB 2.0 都唔知要黎仲乜
MSI 有前後 USB 20G 已經贏好多, 特別係ITX 呢D 機
Flashback其實係用嚟做咩?
我睇人哋話msi 個啲用家話Flashback整到好易撳到 所以差評 同埋啲插頭位唔合理
就係多幾個usb 2.0 就夠,kb mouse 插落3.x 既位都只係當 2.0 port咁行
d 有用 既3.x 位當然留黎插d 有用d 既裝置

我而家就係用緊msi b650i edge
因為後面唔夠usb,只好偷埋個前置 口去後面剩低slot 當普通3.x 既usb 用者, 就係因為itx想整齊,插到後面既盡量插後面收起

20G 用得到就可能贏,但可惜用唔到就只係普通usb
無cpu/ram下 可以經usb 手指 更新bios

通常一d出左一段時間既板 配新cpu既較實用(特別係a u,一板玩幾代...)
2.0 device 插落3.0 唔會用唔到, 唔夠ports 最多咪加個hub
msi B650I EDGE WIFI 有6 個ports, 正正常應該夠用
20G 就算呢刻用唔到, 但之後你想用都用唔到仲碌柒
如果開機4盞post燈都無著但係行到flashback係咪即係代表塊板無事,係cpu問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞