[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(363) 標題唔知改咩好

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
budget?
條List咁樣砌落去12000得唔得?
我習慣一條俾系統一條俾GAME,因為死左GAME另外個系統唔會死同埋D GAME會24小時掛機
而家呢部電腦屌你老母3-5年死一隻SSD搞唔撚掂
仲有其他仲有冇CD機架保守D想整個槽位俾CD
感謝
CD 用USB Blu-ray drive 就得
同埋24小時掛機, 系統果條一樣會有讀寫
兩條只會多左壞既機率
唔該師兄
想問埋點解4080super, PNY比其他牌子平咁多
感謝師兄意見都係想係香港砌左用陣而家諗緊轉埋土巴個list
jonsplus z20, AMD 7800X 3D+ RTX 4080 SUPER, 散熱器:Jonsbo TG-240 ARGB CPU Liquid Cooler加兩隻風扇
唔推jonsbo水
用到風冷就用
你香港短時間用就用個平箱
到時賣左佢定掉左佢都好唔帶過去
但我見佢20L應該都可以hand carry
唔好帶係咪因為成部機去好易整爛零件?
一來個箱又重又阻定
你寄倉行李要塞隻機箱都唔易
同埋貴重物品寄倉容易唔見掟壞

二來容易整壞
個箱唔係for長途運輸
顯示卡(插左落底板)同機箱側板都係高風險

再重申一次
底板/CPU/ram/ssd包成一份
GPU包好一份
帶上機跟身
其餘野psu/cooler寄倉
其實galax張st都差唔多價,還好啦,pny入門級4080s嚟講散熱唔算差
推呢隻箱都係因為前排我又係幫另外一個去加拿大既人砌咗呢隻箱+7800x3d+4080s不過佢最後好似係成隻箱塞咗入行李箱寄倉,好彩無掉爛啲零件,如果你砌既話都係建議用翻風冷因為水冷保養問題,跟住走嗰陣拆咗風冷分開擺+張卡自己拎,去到自己砌翻落去就得
有冇得砌部ai pc
請問下點先可以知道風扇壓唔壓得住粒cpu?

上兩星期砌完部機,今日第一次壓片,見到溫度都好似幾高,睇圖其實係唔係即係風扇壓唔住🤦‍♂️

睇落都似

如果前提係唔會轉case 及 cpu風扇,我應該由得佢,照而家咁用落去,定係應該換一粒冇咁熱嘅cpu呢?
pl1 pl2 125w 仲係過熱咪再落
散熱做唔足就係要降TDP
平時idle幾多度?
CPU fan curve有無check過?

如果壓唔住可以要試下降壓或者改PL
我嗰位用呢隻箱係最fit ,cpu散熱唔想用水冷,師兄有冇其他提議?或者有冇唔高過146mm嘅風冷介紹?
降TDP係要自己入bios降定係cpu自己會自動降?呢樣唔太熟😅
入bios oc個頁嘅cpu advance setting
可能係叫long power limit(pl1)同short power limit(pl2)
idle好似40左右,而家壓緊片,要等壓完先睇到。
Fan curve 唔知點睇,我搵搵先😅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞