[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(363) 標題唔知改咩好

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
正常人有幾何要用到20G既 usb咁碌柒?
itx就係想細想整齊慳位,又加多個hub凸出黎真係屎忽痕?
無得咁用flashback 去判斷...
咁只係證明到你個flashback 功能正常...
但判斷唔到板有/u 有無壞
咁正常人有幾多個會6個USB 都唔夠
速度無就無
呢d 按需求買既野用 討論到直接有無就碌柒
多鳩魚啦你
講返功能 我見msi塊板 有cpu水泵頭但asrock 冇 咁應該點插個水泵先可以控制速度?

我打算試吓undervolt去減少噪音
asrock 個塊 其實3個事但插都可以
因為佢寫全部都出到12v 2a
** CPU_FAN1/WP 和 CPU_FAN2/WP 支援風扇功率最高 2A (24W).
*** CHA_FAN1/WP 支援風扇功率最高 2A (24W).
WP 應該係 water pump

undervolt 減少發熱係好
但懶人既我會建議你
https://github.com/Rem0o/FanControl.Releases
裝FanControl 去控fan轉速
au 我自己60-80度 個fan speed 直接拉直同一個轉速(睇自己接受程度)
因為積熱長期呢個範圍 費事佢彈出彈入升降,有d煩人...
原來可以用software控制
我仲諗住要搵邊塊底板先可以有呢個功能
fan 4pin 可以rpm控,3pin可以 用電dc控
pump我唔肯定,因為有d pump 回個rpm只係比你睇 唔會比你控

板計,香港買到既大廠多數都控到

我記得就am5初出個頭1-2個月 控唔到,因為個陣好似話唔同左控制chips
選塊岩配套/預算既就得,無需要特登選 asrock
$11000 budget 左右 平時打機(lol 3a)睇片 用緊 LG 27GP95R-B mon 想用海景房機箱 有RGB 唔該各位ching
部機一down大容量檔案,例如5GB以上,就會藍MON,之後就會重啟入Bios
想問係咩問題?
條ram補60蚊轉adata lancer 6000c30 rgb

1 x [5月優惠]AITC LuCid ARGB 機箱 - Black + Jonsbo TG-240 ARGB CPU Liquid Cooler - Black
價錢:$599

1 x [5月優惠]AMD Ryzen 5 7600 + ASRock A620M PRO RS WIFI + KLEVV BOLT V 2x16GB 6000Mhz C30
價錢:$2,899

1 x [5月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,099

1 x Colorful GeForce RTX 4070 Ti SUPER NB EX 16GB-V GDDR6X (砌機減$100)
價錢:$6,199

1 x MSI MAG A750BN 750W 80 Plus Bronze PCI-E 5.0
價錢:$399

2 x Jonsbo SL-120 ARGB PWM Reversed 反葉 Case Fan - Black(砌機減$30)
價錢:$158

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $11,433
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw3MzE0LDczMTQsNzcyNyw3OTM4LDc5ODEsODA0NQ
無見過你呢啲case你成部機係乜spec?
Intel Core i5-12400F
ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
ASUS Dual GeForce RTX 3060 Ti V2 MINI 8GB GDDR6
ASRock DeskMeet B660 Mini-ITX Platform

部機砌左差唔多2年,前幾日用Microsoft Defender完整掃描掃掃下會藍mon
我想問啲ram係咪有分相容個啲野?

如果我部手提電腦想upgrade 2條16 GB嘅ram,係咪就咁買兩條手提電腦用嘅16GB ram唔洗理牌子或者其他野?
機都著唔到點確定個flashback係work??
咪撚再水人買colorful大陸牌子啦打手
想砌新機 諗緊好唔好一步到位上pcie 5
耐唔耐會剪下片
down呢個tool睇下隻ssd有無乜問題先?
https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo/
買翻啲大牌子寫明唔係xmp ram就得,xmp ram有機會laptop唔support行唔到rated既速度
colorful卡除咗大陸牌子之外有乜問題價錢對得住就得架啦,11k budget推4k144hz mon除咗七彩虹仲有乜揀?同價位palit得2年保仲衰,parts呢啲嘢不嬲都係你嫌棄佢廢佢嫌棄你窮架啦,有錢咪all-in全機rog咯
無乜必要目前gen5 ssd除咗特別熱之外實際應用無乜出眾既嘢,optane可能仲好啲
明白
想問下現時cpu換ryzen 5950x 同換3600mhz 64gb ram 抵唔抵玩,定直接換新機好。平時打機同做野都會用,用緊240hz 1080p mon。

依家部機 底板:x470 cpu: ryzen 2700x 顯卡:2080ti ram:3200 mhz 16gb

唔該各位師兄
打機既話換5700x3d/5800x3d就ok,不過你做嘢就麻煩小小5950x無記錯而家仲幾貴下,好似不如換新機算,不過你多核要求唔係好高既話5700x3d/5800x3d都夠做既,點都快過2700x
因為本身想等多兩三年先再換機,不過粒CPU打CS之類150FPS都HOLD唔到。

換新機的話跟下面個LIST黎砌顯卡照用2080TI 仲夠唔夠做,定係舊機比5000$換5950X同RAM頂多兩三年再一炮過換好,因為依加冇錢加多張4080。唔該師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞