痴撚線 model 3減到25萬

753 回覆
918 Like 20 Dislike
大把on9 著住死火燈cut 線
班屌teslun多仆街嘅雙標仔買咗咪令仆街+1囉
有無歷代價錢比較下 睇下邊個最水魚

上網搵唔到
班友之前屌到你死我活咁 而家又死死地氣俾錢馬斯克
無撚有錯
油車撚咪又係日日check住邊度油卡抵,邊日入油有折
日日supercharge 都平過入油一節
而家入油煩撚過叉電
愈小油車就會愈小油站

油站小又要維持經營 成本高又會轉介落消費者

香港入油只會愈來愈貴
不過而家無model 2,總有班想買model 2嘅人焗住買model 3
25萬內已經係香港既cheap車市場了
遲啲油站轉做叉電站

不過油轉電嗰啲要分一半比dc9 專用 (九龍灣招標條款有講)
屌佢應該拎汽站改先公平啦, 你話政府班友唔係揸住大量的士牌都無人信
Tesla 好努力咁游說未攞車既準車主取消本來張訂單,沒收2000蚊,就可以重新開張新單用到新既價單出牌

但Tesla無同d客講,如果個客堅持唔取消本來張單,其實Tesla都必須用新價單先出到牌,否則就有可能違反左 <汽車首次登記稅條例> 。

當問個sales咁如果我繼續訂單寧願用貴d既價錢既話,就話遲d再覆

以前案例
https://www.info.gov.hk/gia/general/201301/30/P201301300653.htm
準備入手前期頂版model3
好似有d 唔同wor

唔知海關價點計
如果海關價都有生效日期,咁理論上tesla 只要跟訂單日期計價就無違反
倒返轉
如果你落左定,然後佢加價,咁唔通又要妳用新價買?
條例好神奇地,係唔比出牌時個價錢,高過海關核准公布零售價,低過就無問題。

所以如果佢加價,理論上佢係可以跟新個個價,但去到呢個point就會嘈張contract,之前聽過現代Ioniq 5 好似發生過

如果新價單架車個spec同舊個張唔同,都可以話因為spec唔同所以價錢唔同。但可惜Tesla架車個spec新舊單係完全一樣
所以理論上 都係睇contract?
只要contract 上個日期/價 match 返海關紀錄日期/價就得?
無記錯俾2000 個email 入面已經有order agreement
海關網站 顯示254000 個價effective 係4月30號

anyway 等你消息
其實一鬆電門已經會着brake燈
1PD真係睇人
有啲人鍾意有啲人唔慣
冇乜好爭拗

利申 平時有揸普通電油車 但偏好1PD 停燈位好方便
p 而家唔係大多數都5,6%
tesla 唔係3.88% 咩?
我見 tesla 比錢個一頁係寫 3.88%
`
假架 到時唔係呢個數。
一般接近5厘
咪p囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞