安達臣道冧天秤 精進時任項目經理涉誤殺被捕 將被落案起訴

430 回覆
196 Like 8 Dislike
上年致命意外急升超過1倍,顯示職安環境迅速惡化
唔係應該拉個安全主任先咩?
定係個安全佬唔批,但係經理話唔使理個安全佬,照用部機....跟住出事所以拉個經理
pm最多咪9-10k 有d霉d嘅得7k咋
7、8皮咪幾皮嘢
想問係咪 安全主任 經理 全部無事 大癲
你裝漏件野壓死人,唔告誤殺?
有經驗嘅退休或移民,
腥港工人跟大陸果套亂9咁嚟,唔出事就假
關ap L事
一樣害死人
醫護就英雄 工程就狗雄
咁關唔關 RSE 同 Client 事?
佢地唔洗監察?
唔識唔好衝出黎,求奇撻啲英文出黎以為自己好內行
老闆?轉撚埋手改埋名重生左啦
依單野唔係安全,唔通睇盤上哂身咩
睇盤既,同你每日全地盤CHECK住? 人地CHECK文件野都唔得閒啦,仲同你落SITE睇?
依D野咪就係比班安全佬睇囉
唔係點解規定哂每20人要1個安全仔 每5個安全仔要配1個安全主任
佢地就係負責落SITE巡安全,唔通真係純睇人有無帶安全帽咩
D野全部有張表格係到,就係所謂既安全紙,就係佢地睇完無問題就簽名
依樣野唔係入安全,所而係入經理數? 個名經理簽既咩
捉個PM以為嚇到個業界
我支持告落手裝個個呀
出事一定有人負責 理得你認唔認真做
咁個SITE 門口看更最高了
有12K
應該都識問人合唔合格掛,有人白紙黑字話無問題咁佢食lor
咁除非係D安全紙個名,全部都係個經理自己簽埋
唔係既話第1時間上身一定係安全佬先

第2個可能就係安全佬無簽,但照用 咁先入個經理數
咁無簽,唔報上去,唔封 依樣野都怪啦
屌你都ON99 關client撚事咩
單野有哂lab 驗焊 有RPE驗機, 但就求鳩其拉信PM
如果認真係有機會打得甩,鳩做就食硬屎
分清楚邊個check perm works邊個check temp works先再扮內行喇
屌 打少個0
點解唔關事? 無IOW 去check野? 份design 都過過佢地手會批
Pm 有刑事責任係正常

但驗焊pm site agent even structure engineer 都睇唔出

收報告pass 就行得

香港工程都係文件工程

唔通maincon 放個 t1 落去睇24小時咩

諗諗吓可能係捉到話無做vision test

話晒都40mm fillet weld?

拎把焊尺度下都要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞