安達臣道冧天秤 精進時任項目經理涉誤殺被捕 將被落案起訴

430 回覆
196 Like 8 Dislike
邊間main嘅PM俾到150k咁好景
佢係咪都係簽呢單個as?
啲野邊個簽名架,你大佬簽架嘛,洗乜上身
Pm要上名,咪撚玩啦
業務過失與誤殺的區別
參見:誤殺
普通法的犯罪成立是以「犯行」加上「過錯」為基礎,而刑事過失(negligent)則是最低度過錯型態,指行為人出於粗心大意而產生犯罪結果,但事前並不知道可能對他人產生嚴重傷害;此與大陸法系的「過失」(Fahrlässigkeit)並非相同意涵,因為大陸法系刑法中的過失包括「有認識過失」和「無認識過失」,而普通法中的刑事過失並不含括全部的有認識過失情形。
因此,在普通法中若是出於刑事過失而殺人,在類別上應屬於非自願誤殺(involuntary manslaughter)。不過,各地法律規定不同,「過失殺人」(negligent homicide)也有可能是出於魯莽(reckless)。在法律上,「過失殺人」一詞嚴格來說是指是普通法上的「Negligent Homicide」罪行,「過失致死」才是大陸法系中所指的過失犯罪。
PC仔未夠班去瀨野
依家地盤d安全捉得超緊
個個都驚奶野
點解咁多人覺得拉PM有問題
告得誤殺好明顯係PM知有問題都落order照去
安全佬,驗焊嗰啲可能已經通知咗PM係係有問題之後按PM要求出假report, 所以咪唔會告誤殺
無動機無意圖唔會係謀殺啦
咁哩壇野真係唔關安全佬範疇事
精進:配合部門調查

2022年安達臣道房協地盤3死6傷塌天秤事故,警方東九龍總區重案組今日(30日)拘捕一名35歲男子涉嫌誤殺,稍後會被落案起訴。

精進建築發言人表示,被捕人士為安達臣道地盤的時任項目經理,已於月前請辭,指對意外造成嚴重傷亡極度遺憾,一直向傷者及遇難者家人提供協助,並配合有關部門進行調查。

35歲被捕男子簡浩楷今早被黑布蒙頭,押往東九龍警察總部扣查。精進建築發言人表示,被捕人士為安達臣道地盤的時任項目經理,與精進、其他涉案人士及公司,去年被勞工處及屋宇署檢控,有關程序正在進行,而該名人士已於月前請辭。

發言人稱,肇事天秤由專業分判商承造,按程序獲得合資格工程師和化驗所作第三方確認。集團對意外造成嚴重傷亡極度遺憾,一直向傷者及遇難者家人提供協助,並配合有關部門進行調查。集團已深刻反省並作出改革,就工地安全措施進行了全面檢討,避免意外再次發生。
證明你真係唔識
唔識唔使格硬講
咁花蛆係抵拉喎
35歲做到PM,成個盤最大,都應該識唔少人
你計完數自己落手做埋咪ok
點解要告個經理誤殺,咁所有傷亡包括車死人都可以告
原來仲有跟進
訓左冇睇 呀Mo 死左
安全主任又無事,平時咁多嘢講
好撚on9,咁比着我係驗秤個個,我一定話有問題先,你要做就你既事
咁醒你又講吓
你唔等錢洗 總有人等錢洗
唔係個個人條命都咁珍貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞