安達臣道冧天秤 精進時任項目經理涉誤殺被捕 將被落案起訴

430 回覆
196 Like 8 Dislike
房協安達臣道資助出售房屋項目地盤於2022年9月發生天秤倒塌奪命工業意外,釀成3死6傷。

據了解,警方高度重視案件,東九龍總區重案組一直跟進及調查是否涉及人為疏忽或有無刑事成份,並於今日(30日)展開拘捕行動,探員清晨掩至九龍灣一屋苑單位,以誤殺罪拘捕一名男子,涉嫌與天秤倒塌事件有關。據悉,該名被捕人為地盤總承建商的時任項目經理,現在被警方扣留調查,稍後會被落案起訴誤殺罪。
意外發生於2022年9月7日,安達臣道一個房協資助房屋地盤,由總承建商「精進建築有限公司」承建。地盤內豎立了三部天秤進行工程,事發時地盤如常運作,涉事的天秤在未有吊運物件情況下,突然倒塌並跌落至下方數個臨時貨櫃辦公室,導致在貨櫃內的3名工人被壓住,2人當場證實死亡;1人被送往醫院時昏迷,並於當日較後時間身亡。另6名受傷工人包括塔式起重機操作員。

勞工處去年3月完成調查並公布調查結果,指涉事的天秤是安裝在一個由三層工字鐵以電弧焊接組成的格排基座(grillage foundation)上。基座頂部連接天秤腳的工字鐵,意外後被發現與連接到第二層工字鐵的焊接位置的焊縫被拉開,使安裝在其上的天秤倒塌。

處方並根據《工廠及工業經營條例》(第59章)及《職業安全及健康條例》(第509章》,向相關持責者(包括有關承建商、分判商及個別人士)提出共67項檢控。

探員在單位內取走證物。

阿mo單嘢拉人未
驗秤個班無事?
應該啦
大粒果班唔拉
搵到替死鬼
做工程=申請坐監
唔可以咁講

你做每一樣嘢都認認真真

唔出事咪冇事囉
2022年11月11日,香港警方以「欺詐」及「容許物件從高處墮下」等罪,拘捕「藝能工程有限公司」3男1女員工及「協興隆舞台工程有限公司」1名男員工,年齡介乎40至63歲

咪拉咗囉
cls 以後邊有人做project manager
幾皮野要坐監
收幾皮野=/=可以9 做
抵撚死 坐喇
一向都係. 唔係點解請D經理,或安全主任.
有事用來頂!!
你未返過工咩

上頭壓落黎要你有process, 你未簽紙話唔安全唔做囉, 話咁快你都唔洗做
呢啲情況, management/金主無個mindset去改個環境, 你有幾責任感/安全 都只係最多辭職唔撈
根本夾係中間果啲先最難做人

利申:唔係工程, 以上你可以當我9up
PM搵判頭睇時間咋喎
下 關個PM咩事
我做工程 係正解 不過唔只金主 判頭都會屌鳩U
收貨 驗桿班人無事?
PM SITE AGENT 都拉啦屌
地盤咁撚大,咁撚多野要理
你拉個PM有鳩用咩
呢單記憶猶新
其中一個死者個阿媽 寡婦湊大個囝
個囝22歲啱啱畢業 做科文定助理工程師
好好哋如常返工 中秋前幾日就咁死咗
個阿媽去返地盤嗰陣喊到好淒厲
話時話阿Mo單嘢 拉咗人告坐監未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞