安達臣道冧天秤 精進時任項目經理涉誤殺被捕 將被落案起訴

430 回覆
196 Like 8 Dislike
睇project scale ga

但pm真係on site 地盤最大個幾個
律政屍叫班友拉既應該入硬
依度D 人做咪得
唔想比人拉 又要人工高?
落去幫手紮鐵 唔好做PM
就係用嚟負責孭獲,梗係長請長有啦
佢老豆唔告,冇符
依家真係拉埋個ICE
咪就係
唔好拉埋個ceo
PM 識得搵啱嘅人返嚟做 又跟足程序 基本上就係做足本分

專業嘅行業就係每個人都有自己嘅角色同埋責任 你下下搵個最大嘅 咁下面d人個個都尻做啦
精進個d搵個洗廁所既去做pm都得
好撚慘
有Rse簽名,有rpe驗焊簽名
我係pm我都唔會覺得有問題喇
做工程真係悔終生,無好下場
點容許呀?講黎聽下?
有RSe report, 有RPE 驗焊
全部有牌cert撚晒,我無牌既去judge佢地?
依家個制度已經好合理
專業自主,有牌既人無做好自己既本份
呢個係行業有瘀血唔清既結果

如無意外個rse 71碎,又係掛牌簽名既撚樣
周漢裕為註冊工程師,被指發出 9 張明知有虛假項屬的證明書,訛稱他已檢驗起重機的錨定及壓重、起重機處於安全操作狀態;他面對 10 項控罪。https://thewitnesshk.com/%E5%AE%89%E9%81%94%E8%87%A3%E9%81%93%E5%A4%A9%E7%A7%A4%E5%80%92%E5%A1%8C%E4%BA%8B%E6%95%85%E3%80%807%E5%85%AC%E5%8F%B8%E5%8F%8A4%E4%BA%BA%E5%85%B1%E8%A2%AB%E6%8E%A767%E7%BD%AA%E3%80%809%E6%9C%88/

點解呢個阿伯冇畀人告誤殺?
朝朝同業主開會吊足半日,下晝就同RE RA行地盆,放工先開始做文件出email幫同事執屎,又要出report俾老闆,判頭就日日追糧

然後成個podium啲玻璃未裝,地台石又未舖,消防又改緊,仲有地方落緊石矢

過兩星期PC,想知點樣可以認真
在木村拓哉日劇《Believe》第一集的劇情當中,由木村拓哉飾演的狩山陸為了扛下「龍神大橋」的嚴重事故而鋃鐺入獄,本該在獄中度過一年半時間的他在妻子狩山玲子(天海祐希飾演)前來探視的時候,才得知老婆已經只剩一年多的生命!而狩山陸要如何逃出生天?狩山玲子以及狩山陸的委任律師秋山良人(齋藤工飾演)又將如何幫助他洗刷冤情讓事件真相大白,將會是未來主線發展的重要情節。現在一起來看看第一集有哪些值得關注的亮點以及伏筆!

日本 預報 香港
告得入先算
依個價錢係唔係包左要坐監?
跟據Google search "工程師可簽文件" 個表
https://elvissharing.blogspot.com/2022/09/blog-post.html

應該以下嘅都要拉?

天秤驗焊嗰個RPE(mechanical)

上TCP T5嗰個要拉 (佢可能係RPE(Civil/Structure)+RSE)

做Independent Checking Engineer ICE (佢可能係RPE(Civil/Structure)+RSE)
其實應該已經拉晒
話就話temp work 係騙頭責任
但tc 咁大件野都出事 T5都好難兜
照計連PM/ ICE都告 下面一大班人要坐
可能係報紙佬無深究姐
HK01個報導好似寫得清楚啲

天秤嗰個RPE(mechanical)暫時冇被拉

地盤單嘢個PM, 同時係單嘢個RGBC AS, 拉咗

單嘢嘅 ICE 及 TCP T5 (RSE嚟), 通輯中

應該係咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞