安達臣道冧天秤 精進時任項目經理涉誤殺被捕 將被落案起訴

430 回覆
196 Like 8 Dislike
因為呢單野應該係個footing design出問題
而呢個design會夾係ms
而ms要pm簽名
雖然話design有design engin做
但你作為地盤最大果個pm都簽左無睇下有無問題

唔拉你拉邊個

你講果啲咩安全紙
我估你想講rpe驗秤cert
安全主任check有無rpe cert
驗秤果班係mechnical底
Footing design係structual野
Rpe應該都唔會識睇個design
真呀 唔知係佢design有問題定係無跟design燒
Design有問題
點解client會批

燒漏左嘅話
正常呢啲幫辦會出去收貨
pm好慘
老細:100分係唔夠, 要做夠150分先得
cls
https://elvissharing.blogspot.com/2022/09/blog-post.html
第三項

份文件寫咁寫﹕桅桿或吊臂結構,包括連接輪栓、結構桅桿或基座的焊縫、移動系統的制動器或鉗

如是者,RPE(Mechanical)應該都包睇埋基座條焊?我唔太識

有冇機會係設計冇問題,肉眼睇都唔會睇到問題,但個ICE冇盡責確保現場跟足design做,所以先要被拉?
Rpe天秤要出張form 2睇ballast
但正路佢地mechincal底
唔知佢點睇

但今日搵呢個pm之餘仲通輯埋rse
所以先覺得係design數有問題
一係就係無t5 assessment report 就起秤
所以拉pm

如果design無問題
就即係workmanship問題 (無燒/燒得唔好)
咁應該齋拉驗焊
份數係有問題,
個PM係呢個盤既AS,所以揾佢來告
合資格人士:驗嗰一刻冇嘢㗎喎
今時今日要罪責孭上身嘅工一律唔做啦
紅館冧mon嗰單應該都要有人上身
PM 差唔多最大粒個幾個
唔拉佢拉邊個
我都覺得有啲奇怪,份嘢寫天秤個RPE(mechanical)係"肉眼檢驗...基座的焊縫",即係昅一昅有焊就得?

據CIC嗰份Temporary Works Management Plan所講,design嗰個engineer, 同確保落地跟design一致嘅ICE(佢同時係RSE), 係兩個人/parties嚟?今日拉嗰個,應該只係後者?

如果齋係workmanship有問題的話,拉驗焊嗰個會係乜人?

定係警方/律政司根本就冇諗咁多,純字面睇,邊個最後畫押嘅就拉邊過?ICE可能包design checker及現場按design執行,所以拉佢;RGBC AS成個地盤負責人,拉埋佢
睇now死者老母啖聲原來係支那雞
心情立即舒暢多了
有d公司Site A 係我科文嗰邊升上去(武將)
有d公司就PC ,N展升上去(文官)
其實都係有事就推出去代表公司比人告
咁要話邊到有問題,有咩解決方法㗎嘛
講明俾你聽有機會冧,做實啲個底
個pm一句,屌,死靚仔係到亂吹,阿叔食鹽多過你食米,照去啦
咁咪直頭謀殺啦
應該由鳩佢地班賤民工人死唔好告就最好
等判頭PM個個袋袋平安
安全主任睇人咋嘛
啲人乖就冇事
同埋影撚晒相
離開咗佢視線你唔做佢都冇計
一定係捉 designer同秤公司
點會捉pm
簽天秤張 form1 form3 間公司同工程師唔洗上身?
安全主任乜要check埋天秤裝成點?
Cert 個班好少坐,識就曬角度影相
條數/相一般都無問題。

9估就RPE驗完,大判因為site constraint 走去郁隻腳
安全主任duty 係俾建議 去改善地盤安全,
執行永遠係東主責任
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞