到底幾時開始 居屋變左用公屋則?

283 回覆
325 Like 19 Dislike
好多啦 十幾廿年前
其中最經典海麗邨咪係
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/global-elements/estate-locator/standard-block-typical-floor-plans/index.html
Y2, Y3, Y4, 和諧式, 同所有復建居屋之後既居屋都係公屋則

至於新十字同康和式其實係居屋則, 因為停賣居屋所以2003年後有堆呢兩款則既居屋則變成公屋
其實係調返轉,而家係公屋用咗居屋則。
居屋downgrade公屋upgrade
溝埋做瀨尿牛丸
東涌嗰度轉得最好
2001年開始係 不過有街磗冷氣同大堂好多設施都叫做靚過公屋
咩公屋大堂有冷氣
自膠 冇嘢
點解d則咁怪 唔起到佢四四方方慳返d位?
居屋應只買房協
揀唔啱位置就冇計
係鬼咁嘅原因咩.一個兩房拆做兩個納米單位、數字上咪叫增加左供應囉
好多鑽石+五鬼拍門則
都要5-7球喎!不過有得揀都寧願康山都好過大西北私樓!
太古城近海嗰啲,行去地鐵站好遠。要有海景就要犧牲啦!
康山地點屈機,係每座都冇景觀囉!所以如果高、中、低層有十幾廿萬嘅差價,不妨平少少揀低層,反正高低都無景觀
康山仲有好多未補地價
新十字條渠放咗入騎樓
居屋用公屋則應該係復建居屋後開始,目的係增加靈活性,可以插針起之餘亦可以因應市況隨時轉做出租單位。
佢本身冚家都係
買唔買到都一鳩樣
和諧式有一隻係廚房門縮到陣位,廁所門向大門嗰邊
但係啱啱同大門成對角,開門唔會見廁所
上網一路都唔見有呢隻則
康山本身係唔係起黎做居屋
係樓市差 發展商索性賣俾政府
係好獨特嘅case
做人唔好咁心急邊個on9都未知

我講新型公屋租戶就係講綠表,要用屋換,賺完2百萬唔洗租/買返間住?
一條友綠表想抽兩房?個排序幾乎係無可能

唔好同我講咩大陸有樓有盛,講緊主流群體
住舊公屋就會買,但個topic講緊新公居屋則
隻廁所門係自己改。原裝廁所門向廳
舊居屋 渠係屋入面嗰款 真係10間有7間都有漏水問題
田景 良景 兆畦 兆邦 兆隆 本身係一個project嚟
拆下拆下變咗2條邨3個居屋
真心癡鳩線
住舊公屋有能力當然會想走
當然會有好似你咁想因為環境而走

我上個回覆打少隻字係新公屋換居屋
個環境差距太少,而且你都識講有新居屋有新移民
雖然我認為新移民開始係四圍都有,避唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞