到底幾時開始 居屋變左用公屋則?

283 回覆
325 Like 19 Dislike
明明以前有分別
同埋點解要咁做
好似當年居屋賣唔出既時候?
用公屋則方便賣唔出既時候轉做公屋
方便將居屋轉返公屋,同埋方便將公屋轉綠置居
只有少改 唔會大改
度度公屋居屋倒模一鳩樣
少做少錯
第一批設計得幾好
而家
私人參建 個質都差唔多
以前80尾90年代頭果陣已經會一條公屋村十棟八棟入面有一千零一棟居屋
應該係果陣開始
依個設計都大把人抽
做咩幫你諗咁多
原理係一堆政府樓,拎啲出黎賣就可以填曬個一堆起樓成本仲有賺,所以田景良景有堆單枝居屋就係咁黎。
差好遠。我嗰陣買二手居屋有研究過
80年代房署起居屋,差唔多5年就 update一次則,而私人參建,居我所知都有約十款。私人參建普通/私人參建長型(其士嗰堆富字頭),井(麗晶),星(海福),啞鈴(康翠臺),鎖匙(寶盈),鑽石(康山),雪花(澤豐),蝴蝶(逸港居)。康和就私家樓則,好多係房署自己起,唔記得有無私人參建起
房署:一樣大把人買 吹咩
因為公屋居屋都係冚家產

前者個個月呃 日日呃
後者一炮過轉手就呃幾百萬
強大,咁有無邊隻則個人感覺比較好?
居屋黎講康和則最靚最人性化 客飯廳分明 走廊幫助房間隔音
方便轉翻做公屋
我諗都5-6年前
康和真係有設計
睇到係有進步
依家嗰啲
差在未好似私人咁
整個150呎另加工作平台
Pin this
倒模一定快過度身訂造
為左快起樓一定係咁啦
居屋四四正正唔差,係公屋起得太好
用返同一款組件砌出嚟
得單邊窗都叫唔差
康和650呎。沒有任何缺點+有套廁+夠新。(我會建議買20年之前居屋,因為鄰居會係香港人,近幾年新居屋全部新移民)
但650呎會相對貴。嗰陣我睇愉翠苑650呎未補地價要成700萬。cls

實際上你買,份則係其中一個因素,但唔是最重要,你要考慮埋
— 樓價(唔建議all in,一般做完按揭,預多幾十萬係身安全)
— 樓齡(如果太舊要預大維修)
— 鄰居(20-30年樓齡會比較多成功人士,40年比較老人化,但至少都係香港人多)
— 地段交通生活圈子(講緊無車,有車你去邊都得)
— 兩房/三房,有啲則無三房(自己預近期會唔會再有小朋友)

同埋,如果公屋轉居屋,考慮開支嗰陣記得考慮埋管理費差餉地租,成本真係多好多。公屋果然係贏家,唔怪得好多人住到世襲都唔走
房協居屋屌打房委會
居屋差唔多la,差過最差既私樓正常
好過最差既私樓收貨
超過三十年

和諧式出現已經係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞