到底幾時開始 居屋變左用公屋則?

283 回覆
325 Like 19 Dislike
係啦。你最叻。都話唔夠你勁啦
我無入去住過。哩層真係唔知
哩Part我真係漏
其實你唔識唔出聲咪得
何必扮識衝出嚟柒
Up錯我都無死撐。你地就粗口連出
我縮入你老母個西入面Ok?
唔使
你縮返入你老母個閪入面就Ok
我宜家主動郁。我中意去年就去邊,當然縮入你老母個西啦。我郁啫,你老母唔使郁
所以 d 咩屋企和諧係廢話黎
我讀 building 講 design 個陣
和諧式最有設計既位係室內無橫樑
唔建議買舊居屋 寧願買新式居屋
有冇睇cfu chan架
以前d渠係屋入面 已經係設計上失敗 有咩問題真係要樓上樓下肯配合維修
而且個露臺位喉管位置極易漏水
應該冇分公屋同居屋專用和諧式
全部都係睇年份
9x年打後起就99.9%係和諧式
係得啲窗位有少少分別

本身諗住居屋,但冇人買轉咗公屋果啲,睇個(苑)字就知

所以樓主個問題係30年前以上已經係
九十年代嘅話要視乎幾時轉租為賣
有幾座打樁嗰陣就預咗轉居屋
所以單位靚格會靚啲
但係有啲較遲先決定轉居屋
規格就有可能同屋邨一樣
e.g 豐盛苑、裕明苑、寶明苑
我十字型,無露台。渠係出面,極高層又非頂層,向南。
唯一缺點係視野太廣闊,前面無嘢擋,打風好凍。
本身諗住居屋,但冇人買轉咗公屋果啲,睇個(苑)字就知
天恒、天逸、健明、逸東本身都係居屋
豐盛苑、美X苑應該係第一代公屋則嘅居屋
90年代房署面對公屋需求減 居屋渴市嘅情況
所有新建屋邨都預咗平分公屋居屋
雖然佢未拍板 但可以從每層伙數、位置估到
一條邨有邊幾座預咗攞嚟賣
視野好真係俾錢買唔到 尤其香港
如果係咁你果道真係幾好 我以前都覺得私樓2千年代果d都幾好 唔洗下下買新樓
但後尾發現全部喉管係on9設計之後就唔考慮了
以前私人參建唔少好嘢,廳房分明,實用率八成幾九成
唔係廢話而係笑話
都唔知條友係自己老作定睇完邊個content farm吹出嚟信到十足十
個房中房情況同最近個綠置居突然整間奇怪大房原因差唔多
都係design完咗先臨尾改積夾硬二合一
公屋當居屋賣,反正大少少,位置靚少少,個個狗衝
富字頭居屋除外
記得最初入伙嘅時候
馬鞍山、將軍澳已爆出地陷壓爆喉嘅醜聞
康山私樓嘩,好正
宜家d居屋個樣直頭同公屋一樣
點會冇橫樑

只係和諧式單位用主力牆承托間屋,D橫樑收埋係主力牆附近,相對唔太顯眼
例如廚房主力牆天位就有橫樑
好處當然就係好似唔見橫樑,但唔好處就係個單位有堆主力牆唔郁得

好似係97之後?
富榮/富景實用有八成幾, 應該唔差掛
你睇下條走廊個天花係矮過室內
天恒天逸健明果啲改左叫咗邨
雍盛係公屋仲係叫苑
雍盛、彩明有若干座數係賣咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞