到底幾時開始 居屋變左用公屋則?

283 回覆
325 Like 19 Dislike
起碼一定有明廁梗廚,你數下有幾多私樓做到先
全部預製組件 同一個設計大量製造先可以壓低成本 唔係點樣咁平賣比你 唔滿意你咪買私樓
仲要無玄關、走廊、濕9露台/工作平台
其實公屋則已經好超班
畢竟個位就得咁大
依家果啲叫非標準設計,個型叫非標準但單位係模組式好標準
裡面全部一模一樣,所以新公屋住家一定唔會買居屋
畀我都唔會買,一樣樣仲要畀大舊錢

之前仲話居屋用料好啲
實質新居屋牆同天花勁薄,同公屋一樣
最早應該係Y2,已經係40年前
美城苑, 青盛苑

但講真有D公屋則其實幾好用
例如和諧式1房,如果有雞翼窗果D單位甚至屌打當年私樓眼鏡房
和諧式535呎2房冇走廊仲好過康和式506呎2房

就算今日晚居屋至少都有楩廚都屌打好多今日私樓
唯一唔好既係去水渠係室外,維修下下搭棚,有昤仲要冇人承認責任搞到D輕微漏咸水冇人理,結果通常低層單位外牆搞到屎黃色一Pat野
私樓而家喉管房係室內公用走廊可以開到門,變相維修方便之餘又唔使同樓上樓下夾維修時間,唔知房署幾時會參考同改良
講實用冇得輸
四四正正冇呃面積
以前有夾屋
明明以前有分別?
你個以前係幾耐?
30年前就已經公居同則
因為用MIC 起
畫圖就變砌puzzle
唔洗多諗 唔洗多畫
唔洗煩
咁就變咗房署所有公營房屋standard
康和係最正居屋則
康山花園嗰啲咪好囉!
佢地好似本身係康怡一部分,之後做咗居屋

根本佢地個位仲靚過康怡同太古城
無配套,但可以用晒呢兩大藍籌屋苑嘅設施
去太古站又近,勁屈
On9勁多貨尾賣唔出
人哋出面則樓design
地段問題。試下全部皇后山,無人買
全部啟德,就一Q清
最四正就係房委啲則
公屋同居屋唔係賣個則
係賣個neighbourhood
MiC唔MiC都係standard block type啦
條條新邨都畫過2046都未起完
有名架,非標準Y/X/十型
為咗一層做到30個單位,只可以用哩款則
以前有L型/一字長型,但唔實用

BTW,我之前住公屋,後尾搬走。隔離白卡/綜援/老夫內地妻/欠債俾人上門淋油/離婚分兩間公屋/70%新移民。當然都有正常人,但你會發現,當一棟嘢有成1000戶人,乜9牛鬼蛇神都有。之後我買居屋都睇過,新居屋,你解決唔到新移民問題,同埋我非長者隊,所以比多少少走去買二手居屋算。宜家樓下保安都係香港人,早晨都聽的舒服啲
要追KPI
康和一層得8至10戶

而家政府要多快好省
理得你舒適唔舒適
只要一層可以塞到最多單位就得

所以就用埋公屋預製組
又慳又快就得
細單位實無人要
1991年嘅藍田康雅苑已經係用緊公屋設計
都係窮人住,唔洗分得咁細
傻撚左咩 唔通學私樓整條走廊入唔同房
啟德細單位我有興趣。但無長者揀唔到。根本唔使住,hold幾年就賺幾百萬

晚晚瞓呢間房會唔會搞到有幽閉恐懼症?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞