到底幾時開始 居屋變左用公屋則?

283 回覆
325 Like 19 Dislike
雍盛前身係一個失敗咗嘅計劃
搞到而家一個屋苑有啲單位賣咗
又有幾座仲係公屋
不過房署甩咗身 管理責任由業主法團做
咁唯有當特例咁睇

新居屋376呎通常都係for一家三/四口,原則得一房,咪閪則囉
原來和諧式仲閪,431呎都係得一房
私樓376呎有兩房,兩間房都有窗啦
早期果D和諧式1房絕對唔閪
好似前面有人貼康雅苑平面圖,
唔計19樓9號單位, 睇標準既6,7,14,15單位都有雞翼窗, 如果係一家三口或四口, 通常都係前面間兩間房, 個廳都仲有隻窗用下

係後期和諧式要慳成本搞到冇起呢隻雞翼窗
和諧式算係咁,得廚房有樑
買間376呎黎住一家四口都幾悲
我自己覺得私樓376呎做兩房仲閪
除左廳細+黑廁+細開廚+房細,
參考下近年新盤既3xx呎則, 個廚同雪櫃細到冇可能適合一家幾口
麗玥苑
另一邊差唔多既則呢個位已經加埋廁做左套房
但呢個單位開則痴線到想像唔到
係喎, 走廊天花樓底同廚房橫樑底一樣咁高,
應該有堆橫樑收埋係單位與走廊既牆入面
冇記錯新居居最多供應係300幾呎呢個則
如果唔係廢老隊冇得優先揀樓,又想買熱門地點,有一家三口買200幾呎咋
個仔一係瞓玻璃棺材房,一係瞓冇窗棺材房
新居居都係廳細房細,係廁所大
私樓要舊樓個則先正常
呢個先好用
想要一間大房又得, 想要兩間細房又得, 想要主人房+工人房/雜物房/書房又得

人地日出康城拆主力牆都係為左想要間大房
巴打 你係買二手居屋?
有得益就係呃既話,咁所有福利,津貼,免稅都係呃?

賣樓賺到錢算唔算呃買家錢?買股票賺錢算唔算呃?你返工算唔算呃老闆人工?
上面張居屋圖個廳長6.1米仲唔計玄關
私樓3xx呎連埋個走廊級玄關都未必有咁長
另外新居屋廁所大係咪都市傳說黎
睇圖則唔覺好大
傻咗咩 而家啲樓價跌咗咁多 仲要政府而家最細嘅單位單位最少都要280尺 你仲諗住走去買嗰啲車位劏房單位? 仲話諗住賺幾百萬 唔蝕都偷笑啦
佢就係做條超大既陣去托起成層樓
所以室內空間無橫樑
如果睇實際應該係廳無橫樑
應該係我記錯少少
宜家個280尺,預一家三口
佔4,5成
呃你老母 福利 津貼 免稅??唔洗我交稅咪叫呃囉

真金白銀投資呃乜柒???
你買居屋免補地價 同政府夾份炒樓
憑乜食曬政府嗰份???仲未計政府有份擔保你

一手居屋轉售就應該計番業權份額+大額利得稅
對比個廚房咪覺得大
有啲則廚房放埋熱水爐加洗衣機
個種居屋有私人發展參與架下嘛?依家d居屋係政府自己搞
因為有簡約公屋
早兩年買啟德鑽石山嗰啲賺到fatfat
Btw我自用,家庭隊無長者永遠都揀唔到,買咗舊居屋三房。唔夠一年又跌幾十萬
其實楩厨已不乎合現代人
再者個積房同廳有段差 浪費曬空間同設計方法
以前係,所以會有啲好嘢
而家居屋同公屋一式一樣不特止,仲要附近係劣質公屋廢老、支那婆、蝗蟲仔
啟鑽係咁撻喎
依家MIC全部一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞