到底幾時開始 居屋變左用公屋則?

283 回覆
325 Like 19 Dislike
穗禾苑算特別掛,錯層設計
P&T之作 柴灣興民邨都係咁設計
舊居屋唔少間格好, 用料亦唔差

以前4xx呎係細單位, 新居屋叫大單位了

時代進步但係越住越細
填曬條建築數有突,咁你賣唔賣先。
公屋開則不是問題,比返個冷氣大堂都得掛,兩部分體式駛幾錢?
Mic 之前已經好多預製外牆 廁所 廚房
況且唔講咁深入 淨係唔洗重新設計畫圖計數已經慳好多時間金錢 點會唔關事
師兄。最新新聞,根本無人去的郊區皇后山,我當年綠表70號籌都有得揀,不過揀唔落手,基本上得白表先揀(好似今年三安),最新細單位成交都平手走到。諗唔到啟德點輸。啟德鑽石山280呎,轉手保守賺150萬。

皇后山居屋山麗苑的兩年禁售期陸續屆滿;山麗苑本月暫錄3宗成交,屋苑F座中層08室易手,實用面積283方呎以152.8萬元未補價沽出,實呎5399元;原業主2022年以147萬元一手購入上址,持貨2年,帳面獲利約5.8萬元
康和式呢D 先叫居屋
最頂癮
結果良景田景都係租置賣埋
廢老定新腥趕人,自己諗啦
居屋要自己比錢管理,叫班業主開會傾掂咪裝飽佢

公屋就唔好勒,三千幾全包仲想點?
包埋club house 邨巴好無
發神經
你試下私樓咁出則, 肯定比人屌

同埋房中房跟本唔實用, 學你話要無驚自殺
不如拆鳩埋幅牆啦 同一間房仲撚和諧

三隔一lift 嗰個擺明係想慳lift
唔只穗禾, 好多房協樓都係咁設計, eg 祈福尊新邨
不過又係公營先咁玩囉
非標條走廊其實好晒位
康和有

以前轉公屋嗰啲就咁熄左部冷氣就算, 比人投訴勁焗
同住開既公屋一樣
有乜動力去換居屋 真係貪佢會升價咩
你又真係唔反駁佢比佢帶住黎講
買得居屋唔講location講咩 唔通有地鐵上蓋同價唔簡咩 吊腳到仆街就攞飛鵝山豪宅黎講 人地幾千尺單位有埋車庫揸靚車出入攞黎比知唔知醜

樓底又邊忽高 長走廊三角廚四十幾年樓都黎喇 仲未講果到濕到仆街 係咁好就唔會呢個價錢啦 而家買番黎真係將來預住一世
4百幾呎三房就嫌嘥, 如果舊式6百幾7百呎就ok了

有走廊拉開廳房距離幾好
師兄講清楚。係佢地建築師發神經,唔係我
三層一lift,同慳lift就真係無關系,因為lift都係咁多部,純粹每層開個lift門(接近0成本),programming set多幾層要停(0成本)。你留意下,一層12伙,一棟4部lift。其實足夠。係佢design異於常人

不過私樓宜家都好多On9 design,500呎都無梗廚,唔知係咪真係多數人無需要,我就覺得必要,煮飯油煙好難搞。同埋200呎私樓都要搞個露台,都cls
個個睇法唔同嘅, 佢自己都講山卡啦地方, 話唔定覺得山上清靜好呢

不過點都唔會係居屋王囉
明明係順利就比你講到飛鵝山
下次不如話南山邨係九龍塘
一世唔超入息就梗係公屋過世
用預製組件倒模咁整
當然整到一色一樣 最低成本
反正一定賣得出
有窗有咩出奇
我個間 3房2廁
不過都差唔多30年
我係講佢建築師發神經

事實點解話慳lift , 因為計lift 個round trip time 係連埋停站次數去計
你3層先一lift 即係停小左2/3, 部lift 走一轉時間小左, 自然可能計數要6部lift
但3層先1 lift 就係用4部
即係同單雙數嗰啲同一個原理

梗廚呢個我覺得係大部份人都無用, 十間有七間居屋都拆廚房
你去新居屋垃圾站睇下就知, 勁多廚房隻防火門出現

另外講起廚房, 因為非標準型係要符合無障礙設計, 個灶頭對於大部份人來講都係太低, 最後又堆填區見

唯一係黑廁真係窄窄地, 我做緊私樓盤部份單位黑廁仲要附送一隻防火閘要年檢
又比物管劏一筆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞