到底幾時開始 居屋變左用公屋則?

283 回覆
325 Like 19 Dislike
唔合乎香港納米樓咋,關現代人咩事

試下煮餐飯睇下點,備餐區都無呀陰公
綠置居冇白居二個market難賣好多
而且啟鑽細到有1xx呎, 撻訂單位係以細單位為主
(雖然有間所謂"樓王"大單位都撻左, 原因不明)
綠表本身有間公屋, 跌市期+買得間細單位, 撻訂都正常
唔爆開廚又放洗衣機,雪櫃就要放總掣底
然後個廁所又要改門位靠廚房浪費咗右面個空間
就係唔一定賺所以撻
岩岩呢兩年個新居屋價太高
啟德同鑽石山都係
要數返再之前啟朗嗰班先fat fat
市場有買有撻好正常。今次有拎啟翔出來,都係好快俾人揀嗮。下次拎啟鑽,都一樣好快俾人清,地段太好。當然,180呎嗰啲真係太離譜,撻好正常。3xx 4xx都撻,可能人地有私人原因/家變所以唔買。私家樓都次次有人撻。用同區景泰苑做例子,配套/屋苑size/地段全部查過啟翔啟鑽,但佢首批5000幾呎價,兩年後出手已經係1.1-1.3萬一呎,包括290呎單位都陸續有成交。
當然,宜家限定唔比兩年即買即賣,會減少少少炒居屋情況啦
正苦加人工果時就識話私人市場會跟
但係畫西則就唔擔心私人會跟
房署當年話市場湧現納米盤所以要跟
上期撻咗今期重售可以貴10%
佢話就話折扣率唔同,實際唔知佢點計
一世人一次機會抽百幾尺
廿年前比起而家好?
即係話政府越做越差?
係咪要搵郭安
預製組件砌牆早30年已經有
唔一定係mic砌盒仔
其實公/居/綠置share同一隻則,
用落我又覺得無乜問題

最多比公屋仔笑鳩你要供一萬幾千,
佢就交二三千租
佢推出嗰陣用當時既指標計左個所謂市價 (估值)
決定埋嗰期個折扣率得出個最終售價
但係由推出, 申請, 到揀樓相隔得耐
估值會有變化
房委會就喺揀樓前會改個折扣率黎黎就返個估值
所以跌市既時候"最終折扣率"反而會差過之前
e.g. 本身定左6折賣, 到揀樓嗰陣同一個售價可能變左7折
呢期折扣最終係7折,
咁計返原價同上一期6折又好似差唔多

lm
FEEL到你好想冚家產但唔成功
有乜野問題?
其實公家野倒模咁先好
兩用開始,就係咁。
唔抵得?傻撚賤畜AA狗
大堂有冷氣=居屋
大堂無冷氣=公屋
就係咁簡單
其實康山花園真係好抵買 個位置仲方便過太古城好多
20蚊呎管理費就係豪宅
除非你係無飯家庭餐餐外賣/出去食,
而個煮食只係煲水最多整出前一丁,否則有個梗廚點都好d,就算係開放式都至少要有合理枱面
而家私樓話就話開放式廚房但細單位往往得個吧枱既空間,
無他,樓價貴而又見香港人唔成日煮食所以呢d單位咪有市場

當然,如果你係無飯家庭
唔拆間格其實個廚房可以改成衣帽間/書房/工人房/儲物室
然後就裝條時整條來去水係廳度整返個洗手盤,
就唔建議裝爐啦,一裝就犯規,用打邊爐果隻移動式爐就應該吹你唔脹
唔識 點樣公屋則法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞