到底幾時開始 居屋變左用公屋則?

283 回覆
325 Like 19 Dislike
你見得到既二手成交當年一手價未有咁貴
啟朗係二手呎價創新高既屋苑之一
大單位梗係可以賺咁多啦
但呢兩年先一手賣既居屋係一手價貴二手價跌
唔會再有大賺成交
赤柱嘅居屋先正
全港差餉租值最貴嘅居屋

一落樓四五條巴士小巴任揀
不撚嬲都係公屋則啦,私人參建先唔係啫
公家喉喺放pipeduct唔好,將來你要換喉好煩,過slab位未必換到,好多私樓仲係行sunken,漏水整死,要打走成個浴室地台,室外去水喉係公家,基本上都係阿公維修,佢唔整唔關設計事
呢個係新居屋設計問題,冇諗用家,為左做最多既單位,標準開則令到個廚房要做咁細,廁所個擺位咁奇怪,所以大部分人都將個雪櫃放喺大門隔離個位度,咁唔差在拆埋個廚房門, 甚至改埋個廁所
傻仔
成功人士嗰到笑咗
二三十年居屋 成功既一早高位轉咗私樓
二手又係接火棒居多
可能我眼界低。我睇愉翠苑,富榮花園,600-700萬買未補地價居屋,我覺得算係成功人士。
同埋見過幾個月入10萬+住以上屋苑。當然,可能你圈子唔同,有啲人覺得月入30萬先叫成功都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞