BMW車主討論區 [12]

596 回覆
1 Like 1 Dislike
歐洲新牌仔想買1系hatchback代步日常用
筆直hkd 200k
想問120i/135i 抵唔抵玩 呢兩架除咗4/6缸係唔係唔算好大分別?
F40 135i好似都係4缸
Oh記錯咗 140i先係6缸
價錢唔差太多都係140i最好?
1. 4/6缸本身已經係一個超大分別
2. 過兩年200k 分分鐘可以買到f系m車。諗清楚係咪真係要拎200k買1系,仲要4缸。
3. 講下平時用車習慣,洗唔洗車人,追求乜野,我再比意見你
油錢唔係concern既話緊係玩直6
Ching 仲要係歐洲 有得喪踩
不過後座真係無乜空間
要成日坐3-4個人就唔建議f20
用車習慣唔太清楚,畢竟P牌仔對入油個啲無概念
參考學車個陣就係:
-唔會推人、有對頭車100%讓人先、上高速先會踩油去到條路既maximum limit、鍾意跟GPS多過睇路牌、想有得用電話播歌所以個idrive/carplay唔好太舊太lag
-車狗多過車人所以後座無乜要求~
-主要返工買餸用,間唔中road trip下咁
Thanks
代步咁嘅話118i 已經夠
但你問緊四同六 我估你睇緊2019年之前 f20/f21

Carplay 2014之後已經有

而家睇你揀咩年份

買2016年之後 engine b38 b48 b58

四個型號
118i 三
120i 125i 四
m140i 六cylinder

正常118已經夠140用唔盡
攞個中間120/125 around11-12萬

副偈同波箱都好靚 淨係會漏冷卻水
呢啲6000港紙搞得掂

買有Harman cardon 天窗隨你 電凳好啲 msport calipers

二手盡量都買啲option越多越好 價錢差唔多

歐洲有三門f23
你可以諗吓要5定3
2016 仲行緊機械儀 年份新就用液晶電子

F20 21 22 23 自動波4cy冇乜嘢好擔心
年份新就OK
唔該晒陣間去bmw現場睇下先
想問有冇人知i5 M60 wagon咩價錢?
補充少少 如果對自己既專一程度有信心,又鐘意BMW就一步到位140
冇特別大要求就b48 engine既120
師兄m135i 點睇 腳車
M135i =舊版m140i

舊n55 新b58

雖然個 n55 engine同m235i, m2 一樣

但n55 rod bearing 遲早出事 仲漏油爆喉

如果你係鍾意副n55偈 買M2間唔中揸吓都還好

你要代步嘅 n55太多小問題啦

代步嘅四缸已經夠 香港冇機會俾你踩
真係想要六缸 n55嚟講拎嚟代步搞着自己

更何況m135i最新嗰部2015
計返已經差唔多10年
籠其實都唔會新去邊

Idrive細Mon
軚盤皮已經開始殘
當然呢啲都有得換facelift之後嘅件

為返條數可能已經夠m140

真係代步又想踩下嘅b48
原廠180hp
用bm3/mhd 個Apps 撳粒掣就tune到260hp
香港已經好夠

始終代步都要諗油錢
B48 10l/100km
最近有冇人ix1 收車
收車個期又比佢地推遲左
係 我都係睇緊b48 見佢年份新啲
你幾時訂車?
116i
我本來話5月20,我都估佢會遲
海運車展$5000訂

之後政府公佈新一換一價
既之後第二日confirm 要架車

3月頭比大訂
聲稱架車2月製造
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞