BMW車主討論區 [12]

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
2 門
3.0T 係做到11.5-12L/100km 6成公路3成市區1成踩夏天開多咗冷氣 如果冬天係10L/100km
你2.0係接近呢個數嘅話 可以去check下 可能冷氣 可能太耐冇換偈油 甚至乎積碳都會有影響
13萬 F30 not G20
請問咩係3.0T?
我今年年頭先換完偈油
果架好撚正
19年都要18個?
油底盤
前排我都係咁,但真係無晒水,去車房換完油又無事

google過水泵膠圈好似好易漏
三公升直六turbo
我揸緊m340 都做到9.6km/L, 計返$2.2左右1km, 巴打你入正價油?
頂我今日打爆左油reset 錶版
行左100km 支針都係郁左15% 左右
正常番曬

我極度懷疑我架車唔岩中石化啲垃圾油
之前貪佢compass visa最平

今日入番中石油貴油

希望真係唔入中石化就無事
而唔係架車有暗病喇

上一轉行100km 已經顯示無左50%油
大家溝通用返共同語言單位好啲,
儀錶板會有顯示,例如10L/100km
揸340真係需要好大愛
油價又加
係咪支油針壞咗咋 100km 半缸油有啲誇張
還好啦唔係日日用,屋企又住得近巿區,唔算粗咪,耐唔耐又可以轟下都幾好而家一個月都係揸500公里左右
但係如果油針壞左
我琴日入油又真係可以入滿3/4 缸喎?
老友比左架525i我玩下 有冇啲咩要注意睇佢個尾好似好長咁 小小驚泊車撞到
入完油離開油站有冇好大陣電油味 F2x F3x 有機會油缸穿
揸返兩缸油 睇住個油耗數字同總共行咗幾多公里 好大分別就去車房check下
有機會水泵/水泵sensor 壞咗
泊車有前後sensor應該唔易撞,但如果你係新牌仔或揸開細車的話,响停車場入面轉彎就相當高危,唔少停車場彎位都要攞啱線先可以一手軚過到,未習慣就著sensor同校低少少兩邊側鏡睇住車身嚟轉
新牌 小小大鑊咁 未知有冇sensor, 想裝返部車機有冇推薦 睇過原裝係cd機黎
車機之前我都冇換,自己燒幾隻CD算,原裝套嘢都幾好聲
我望過下架車 佢已經換左個mon,但係無著過車睇個mon係咩黎
師兄除左停車場轉彎仲有冇咩要留意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞