屋企人有儲物癖真係好難頂

296 回覆
1108 Like 16 Dislike
屌!係呀乾貨呀!我屋企一入門口係一排櫃加層架全撚部都係乾貨,全部用啲recycle 膠盒膠樽膠罐裝住,然後仲有over二十個吉嘅膠罐,我話幫你掉咁啲啦?佢話有用㗎!遲啲愛嚟裝嘢!

裝?仲有咩裝?屋企已經成間藥材舖+南北行咁!我想像唔到仲有咩買⋯⋯

最後我襯佢煮飯唔覺,掉咗十幾個膠罐,留返十個比佢慢慢J
但其實護膚品會過期,100+支點會喺過期前用得哂
高達?
千手觀音都用唔曬
垃圾屋,上東張
dum啦 其實佢地都唔記得
定係all in 癲過佢 黎個逆向思維
佢鍾意儲口罩呀嘛
你就買撚返100盒圍住佢
鍾意儲咁多野就買多過佢十倍咁圍撚住佢
偷偷哋dum啲唔覺眼嘅唔會發現
成日咁做
隔離屋最慘
認為空間要用嚟放嘢唔會理件嘢有冇用

巴打你講得好中
我屋企災情最嚴重係雪櫃,長期塞滿但個長輩自己又唔食
仲話返我 買返嚟俾我煮㗎嘛點知你唔煮

冰格特別癲,因為覺得擺冰格=永遠唔會壞
早排清咗一次見到有2021年嘅嘢
清完之後佢失驚無神拎咗兩袋十餅急凍烏冬返黎
又係自己唔煮
做乜話我老豆
嚴重儲物癖你清既速度唔夠佢填既速度快
只要有空間佢地就會有野擺
偷偷地掉左啲舊書佢都可能唔知window 98 教學仲點會拎黎用呀
啲廚具放上Carousell 賣錢換餐飯食囉 咁樣佢可能無咁嬲
哩啲要斷捨離,講緊你同屋企人同間屋

搬出去住啦
好彩我同老婆都有dump野癖
咪玩啦
佢地嘅病徵係見到有位就塞野
搬走係唯一選擇
所以樓主要做嘅就係破財擋災
自己出錢扮有人買然後抌晒d野去
用咗嘅錢就當係請清潔公司算
我覺得當樓主發出左"原來我執返黎既野係值錢有人要"呢個信息之後

佢地只會變本加勵咁去執更多垃圾返黎, 因為有人用錢去認同佢地執垃圾既眼光
快啲幫我報警
完全明樓主講嘅野,明明間屋七百幾呎,啲野多到似住三百幾呎。重未計又亂又影響美觀,成日話遲啲會執,但過左幾年都無撚執過,幫佢執又起鋼,日日又不務正業淨係喺度煲劇
中學時代執過一袋衫準備拎去回收,但係離奇消失左,然後十幾年後要執野搬屋,同一袋野原封不動出現返
根本佢已經唔記得, 你每日掉一D, 佢係唔會知既.
倒轉講, 你唔掉緊D 舊野, 你再執就冇位放D新野.
同埋掉野真係要有D 技術 , 表面睇好似冇變, 其實入面已經清空左.
問你D野去左邊, 死到話冇,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞