屋企人有儲物癖真係好難頂

296 回覆
1108 Like 16 Dislike
應該要好似《空間整理達人》 (Space Invaders) 嗰個show咁,要搵人幫手將啲野由屋搬晒出去禮堂,show俾佢睇有幾多野係度,同一樣野有幾多件

最重要都係要有人識同佢地溝通,可以解開心結,令到佢地可以捨得dump野同唔好再買/keep啲無謂野
唔好講洗碗布 ,我唔敢問我屋企塊洗碗布到底幾年先換一次
都係個句間屋邊個話事先
睇唔過眼就搬走
咁未有能力咪就要忍囉
到你有能力出面住
就可以keep到間屋幾乾淨都得
大義滅親,報張開西望
好彩膠污糟咗可以清洗
求教
去到咁通常連埋心理因素
求教,咁多雜物都搞得掂?
呢個真係唔亂掉,
玩開玩具嘅人一唔見某件就會發現,
同垃圾屋儲罐儲膠盒唔同玩

既然有咁多錢買玩具,不如租迷你倉放啦
同垃圾屋儲罐儲膠盒唔同玩法
影架個單位一路掉野,最後先掉床褥,所以捕捉到個moment
咁咪繼續“賣”(掉)
其實如果佢地本身已經有初部腦退化
咁樣佢地精神會更緊張
儲野既人就係覺得第時佢打完飛機張紙巾都會賣到錢
你偷dum佢嘢有冇儲物癖都會嬲啦
呢啲冇得改 到老都係咁樣
你而家見到嘅佢已經節制咗
你比佢自己一個人住嘅話
佢一定成間屋堆到冇晒位
擺住先遲下用得着

首先要根治同糾正呢樣嘢
通常都係因為焦慮,驚第時無得用
點生存可以開放比人體驗
唔好dum佢啲嘢,係要由佢自己dum

https://helloyishi.com.tw/mental-health/other-mental-health-issues/how-to-help-those-with-hoarding-disorder/

https://www.cigna.com.hk/zh-hant/smarthealth/medical/hoarding-disorder-symptoms-causes

•學習「斷捨離」概念,意思指斷絕不需要的東西,捨去多餘事物,脫離對物質的執着,例如考慮將物品轉贈有需要人士,幫助別人,或作循環回收,這樣做也很有意義。

•為即將捨棄的物品拍照留念,以另一種形式進行保存。

•學習管理壓力,例如透過做運動、瑜伽或其他喜歡的方法減壓,避免透過瘋狂購物或囤積物件作心理寄託。

•家人不宜私下清理患者的物品,以免令他們感到受傷害、出現憤怒或沮喪情緒,或會令雙方關係破損,適得其反
(你dum完佢下次因為焦慮受傷,下次會買/儲更多)

囤積症治療方法

治療的藥物和方法,多數與治療強迫症類似,包括認知行為治療、藥物治療等。認知行為治療目的是要讓患者透過行為訓練,認識到把囤積的東西棄掉,也不會出現焦慮
懷疑係自己開
採訪唔到咁多戶,呢度個個都係
有大強我會即時掉撚曬啲野
仲要拎遠啲掉,唔好俾佢見到條屍
你只要癲過佢地就得,你將未用嘅空間放滿哂野
佢地自然就無野可以放 //
小心木蚤
嘩仲要另外比錢租地方擺依啲玩具
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞