屋企人有儲物癖真係好難頂

296 回覆
1107 Like 16 Dislike
乜都草一餐
屋企有成三十盒口罩,十幾包每包1kg既鹽,十幾個煲同煎pan
一堆無撚用既書:windows98教程、windows2000入門⋯⋯一大堆環保袋 但平時用來用去得一個、一大堆膠袋、一堆包裝盒 件貨一早過保養⋯⋯
同屋企人講過無數次叫佢哋清下雜物,佢哋每次都話擺住先遲下用得着>事實係佢呢句講左幾年

我都有叫過佢哋唔好再買咁多,用晒先再買。佢哋話趁做特價買定多d,然後一買就十包起跳
明明屋企係有好多空間,但比d多餘既野塞到無晒位
間中仲有d大強出沒屋企人就話個個屋企都有曱甴好正常
邊個屋企會唔止一次有大強出現???
大佬我真係唔撚明 講左咁多年都係咁,遲d準備變東張西望d曱甴屋
如果你偷dum佢野佢會唔會跳制?

不過老實講,九成呢d case都會
建議你搵社工介入,不過唔係幫佢地,係幫你自己
掉左佢都唔知啦 唔好清面果浸
清低果浸
可唔可以用順流法?(真名唔記得)

用來應對強迫症人。 好似你呢單,中意儲野。

有冇方法可以引導佢去儲你哋接受到既野?
我試過偷dum d唔太起眼既野
佢哋可能仲未知所以無乜反應
我驚我終於有日發癲dum埋床褥落街
清清下越來越少佢就發現

我諗起我朋友
羽毛拍有七八支
有一支斷左線我叫佢掉左佢(唔係靚野)
佢話穿返線咪得 (我話你穿線貴過買支cheap)
佢再話都放左係度咁耐 唔爭在
一樣啊屌
幫佢哋揼撚晒啲嘢佢啦 污糟邋遢
要知道間屋係邊個嘅先有得討論
佢哋個思維係乜都草一餐 覺得以後會用得着
我諗要改變就係令佢認知到以後都用唔着
清一部分

搬一部份入佢房放
佢可能唔係草,係對支拍有感情
佢剩係得羽毛球拍唔扔定乜都唔捨得扔先
佢都dum晒我d野點算大家鬥dum
專登整爛佢話已經救唔返
話佢過期
話有蟲
話發毛
如果係我既就dum晒佢哋d野出街
如果係佢哋既就dum我自己出街?

你應該儲得更多
比佢哋儲得更過分
鬥耐力
啲老人家好固執
你講係冇用
一大堆膠袋、一堆包裝盒 件貨一早過保養⋯⋯
呢個我都係
你每日dum一個就得
好難發覺
佢間房都一早塞到滿晒
有強就要買一點絕
same 又係咩特價買定先,
口罩膠袋紙袋放幾個櫃,
環保袋幾十個d 女人係咪當手袋要日日唔同款
d 護膚hand cream 洗手洗臉保濕成100+支,真係超過100支放廁所
我自己一支洗頭水一支沐浴露+支牙膏乜都搞掂啦
咁你個情況都幾嚴重
咁又好似有d浪費
有諗過偷偷地擺上網賣晒佢
嚟緊世界末日
儲定冇錯

口罩防病毒
鹽生存用
煲煮嘢
煎pan打喪屍
書起火
袋儲物行裝

末日救世重要人物
我做唔到心理上已經輸左
唔想間屋搞到真係曱甴屋咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞