屋企人有儲物癖真係好難頂

296 回覆
1107 Like 16 Dislike
屌我屋企人都係
D膠袋zip係雪櫃罅,有幾十份即棄餐具,上次摷一份來用見到有隻大強死喺入面
有櫃唔用攤出嚟又係話擺入去睇唔到
連講法都一模一樣
唯一唔同係佢哋覺得扔野要比錢,所以一路擺住唔扔就唔洗比錢
佢哋覺得d野留住總有一日用得着
無謂遲下要用比錢買過件新於是一直唔扔
咁你淘個d咩名
不嬲垃圾徵費就係用黎處置d 成鳩日買垃圾既窮撚
尤其是日日淘d 垃圾傢俬既公屋撚
日撚日裝修鑽野掉野
儲物癖同有曱甴係兩單野黎
Same
發現好多老母都有呢鋪癮
唔使dum 佢啲野
買一件就整爛一件
平時啲廚餘垃圾直接塞入佢房
同佢講啲廚餘留低可能有用
成間屋越亂越好

總之就係要癲過佢
話你鬼知去咗邊
話返佢自己做左佢唔知?
我屋企都有個咁嘅人,我最後係用幾千蚊一次過買晒佢啲垃圾,然後揼晒佢
我覺得佢哋執著個point係擺住先遲下用得着。其實佢哋係過唔到自己嗰關,覺得就咁掉晒啲嘢係浪費。其實如果有個團體,上門話需要呢啲物品,我覺得佢哋其實都會好樂意放出去。因為咁樣喺佢哋心目中,就唔再係白白浪費啲嘢。

既然係咁,樓主下次想清啲雜物,不如話呢啲嘢你要拎返公司用(反正佢哋唔知你之後點處理),或者你有朋友想要,咁咪令到佢哋覺得唔係浪費囉。
好明白你
屋企人都係咁
以前成日鬧交
宜家搬出去住當睇唔到算
你有冇份交租先
follow講多兩句,上黎圍爐呻可以,但唔建議聽呢到任何人既意見,包括我

同埋點解話不如搵社工或者輔導介入,因為就算連登屌社畜都好,社工都叫受過training 乜野類型都case study過,有d野我地未必會留意或者視為危號既野佢會提醒到你
同埋儲物有d係有得搞,比如學你話只係老橫固,無知呢d,但有時呢d可能可以有更深原因,比如MI底
佢每上一次建興都買一支証明自己清白
棄物癖仲難頂
有台灣人試過

食物類如果過咗期,優先掉,
就同佢地講過咗期食咗睇醫生仲貴,
呢啲比較容易勸

至於其他野
扮話放某啲野(包裝完好)上網賣
之後攞啲野偷偷地掉咗/捐咗再塞番錢俾家人話某啲野賣出咗
(但記住真係攞遠啲,做戲做全套,去遠啲地方先掉唔好俾佢發)
真係 自己偷偷掉咗好過
放上carousel扮賣咗
再塞番錢俾佢
強都唔驚 會驚蟲
加一
Carousel 是個好東西
會唔會係有強迫性囤積症
同佢地鬥硬頸 鬥痴線先work
我之前扔咗三十袋雜物再發埋癲
佢地先拎少左唔等洗嘅野返屋企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞