屋企人有儲物癖真係好難頂

296 回覆
1108 Like 16 Dislike

另外一個方向係用好多時間心力,平和嘅心態去了解點解佢地會儲野
窮過流離過唔代表一定會儲野,你了解完
你就可能要用啲財力去解決啦
就係慢慢用啲有用嘅野replace咗佢地嘅野
先掉再話會買返其他野
你執得靚,又真係有野畀佢地用到
慢慢就會唔記得啲舊野
勸唔到,自己搬走算,唔會理佢
丟嘢啦,同埋的屋企人去睇醫生
我屋企人膠碗膠兜用完會洗,草草埋埋十幾廿個
都on撚9
我屋企人都唔撚揼 仲要心諗唔揼就唔洗比錢 唉
呢個簡單
話去綠在區區儲分換米
You’re not alone bro
屌真係每日都希望佢趁地淋
儲紙皮儲外賣盒 有排癲撚到M記食完既包裝都儲
我就冇空間擺野 佢用大半個廳放垃圾
講緊佢間房已經大我成截

執屋/掉野就發癲屌最撚恐怖係玩到間屋有蟲
有排成日發惡夢屋企變蟲竇
每日都覺得自己未精神病發掉哂啲嘢落街係好彩
又唔係話要一次過掉曬佢你講到佢咁多嘢逐少逐少掉,佢都唔會察覺到啦
無錯
正評俾你無懶音
lei5
nei5
德國拜耳
呢個好撚work
惠康都有
當然淘寶平成截啦
想搵同我差唔多/慘過我既人

紙袋一堆
公屋垃圾袋好多包,個個月都拎,但日常扔垃圾唔會用
衫著到就唔好扔,例如十年前校服
XX同鄉會派既年刊、紙扇、紀念品等,同一年唔會只得一份
好多好多封塵變黃的文具、薄,寫唔出的筆
電腦零件,仲搵到全新波子mouse,ps我同佢都電腦白痴
多左既枕頭、床單(床單一年可能洗一次)
瓶瓶罐罐,太多,數唔出,總之我無機會擺野入廚房,擺雪榚入雪櫃會溶
劣質口罩幾十盒、酒精搓手啫哩幾廿支

總括而言,屋企單線行人,面對面要搵位匿先過到

蚊、大強入左屋就搵唔返,老鼠都試過,多過一次,一樣趕唔走。

佢仲要同我同一間房,用埋我張床空間

最終都係扔左自己
我屋企人都係
屋企人: 我:
佢:隔夜餸可以用呢d兜裝
我:做乜唔用保鮮紙包住
佢:唔想浪費保鮮紙
我:咁你d保鮮紙要嚟做乜?
佢:擺住先遲d有用
草紙皮到末期啦
隔離屋投訴你屋企有曱甴捐出嚟未
報得東張
唔捨得dum呀嘛
剩係床單一年洗一次都夠癲
我屋企人都係搬到出去真係好
我屋企人都係咁
我有認真諗過係因為佢本身家庭背景好窮
細個喺深水埗長大 原生家庭無錢 成世人都冇安全感 所以乜嘢都要儲埋一堆話唔好浪費
就連依家惠康賣手抽紙巾 成日都要買定七條八條喺屋企唔知做乜鳩
喺香港呢啲咁方便嘅地方買咁多紙巾store係屋企 真係黐撚線

我都試過偷偷地掉咗佢啲嘢,其實係冇用,佢會再買返返嚟

我屋企人癲到過去三年嘅水電費單都會儲係度…
好彩依家搬走咗
我覺得上一代根本唔覺得自己有問題,所以你點樣講點樣勸 佢都唔會聽
好同情你 身同感受!
我都準備癲啦
窮人係咁
1. 將東張啲儲物癖曱甴屋既scene剪低每日食飯時間播一次比佢地睇

2. 扮有弱勢團體想要佢啲垃圾 一次過捐出去

3. 自己搬走,人生流流長 對自己好啲,返工已經夠辛苦,如果連休息地方都咁惡頂,真係短幾年命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞