屋企人有儲物癖真係好難頂

296 回覆
1108 Like 16 Dislike
幫佢汁又唔好
啲嘢20年都無用過又唔捨得丟
好認同上面講
錢又唔見佢地儲到
同路人

見到就炆嘅嘢

1.紙袋,膠袋,環保袋 (有次俾我發現係街市魚檔有臭味,我屌撚咗出嚟)
2.外賣膠餐具,包括洗完嘅盒杯(一個半個煮飯時攞嚟放吓嘢ok,但儲到仲多過本身屋企啲餐具)
3.衫褲,屋企啲衫多到應該365 日可以唔同,但只係見到兩三套,最誇張係中學時期嘅衫都仲 keep
4.藥,乜嘢藥都儲,止痛藥好似可以救命咁,其實有急事應該999入醫院,唔係搵止痛藥,成藥用嚟看吓門口就夠,唯一可以丟就係同佢講過咗期
5.膠筒,成日驚停水。。。。。
6.五金,好多縲絲同批,好多係重覆咗,但又唔見佢會用
7.文具,令自己活喺讀書年代。。。。。
如果平時有用熱水或者其他化學劑清潔消毒,應該無嘢嘅
好多人之後都故態復萌
香港屋細又人多,真係好難完全無雜物
佢點樣開個窗掉
有窗花
唔好講 唔好問 唔好諗
我相信我個胃訓練到北上食魚生都唔會有事

直接買新嘅返嚟換咪算囉
屌,我老母都鍾意keep包裝,真係唔知做乜鳩
點講都係心理問題, 解決唔到佢個思考logic,
執幾多次, 鬧幾多次都係一樣。
而改變某人logic超難, 同情緒病女友同一原理
改唔到只可以分手, 你有你既生活
試吓咁講

當間屋月租一萬,屋企垃圾佔八成地方,用咗每月八千蚊去擺d雜物,值嗎?
Google 失戀青年全屋物件掟落街
唔知佢點做到
我都係,一話垃圾徵費就乜都肯俾我free俾人或者掉,拎左好多膠袋去綠在區區

垃圾徵費唯一好處係push老人家掉無謂野
舊嘢就偷偷地掉晒佢啦....尤其係D 爛鬼包裝盒. 舊書都掉啦...重windows 98. CLS的..
一係你搬 一係趕佢走
拎D鹽去老蘭賣
其實佢哋儲咁多嘢 通常都係齋擺唔用 唔會得閒搵返出嚟
你只要襯佢哋唔喺屋企嘅時候逐少逐少咁掉
咁就可以清走
不過佢哋一定會繼續買繼續儲
我試過幫佢地清 佢地跳曬制 要有吃力不討好既心理準備
我舊屋既洗碗布係順滑無厚度,攤開穿窿area 大過淨低的位
2013 tempo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞