屋企人有儲物癖真係好難頂

296 回覆
1108 Like 16 Dislike
有價值既咪係

儲垃圾真係屌出聲
搬出去係唯一出路
其實儲起少少野相信就好多人有
養兵千日用在一時
始終你唔會知道幾時會用到
不過講緊可能係幾盒幾個
而唔係十幾三十幾盒
同埋真係要識斷捨離
Windows98教學呢啲基本上唔可能會再用既真係要掉
究竟擺係到做乜
等垃圾徵費既時候比多幾十蚊垃圾費比政苦賺?
我有掉物癖最鍾意掉曬啲無撚用嘅嘢
但啲贈品大部份都係垃圾
我又係
屋企冇搬屋冇裝修
佢哋唔捨得掉嘢
有啲衫褲鞋係幾十年前 我連Hifi同karaoke都有
呢啲都算
我老豆成日攞埋啲垃圾返嚟
例如酒店啲潤膚膏 鬚刨 拖鞋 又唔用
佢見屋企有啲嘢爛咗就攞啲唔啱色嘅cheap膠紙黐住先 又攞啲橡筋呀 繩呀 牛皮膠紙 亂Q咁用作為修補 搞到白色嘅屋有啲紅色電線膠紙黐牆
仲有好多其他例子
明明住私樓但整到劏房咁一堆二堆
我老母又係懶嘅 啲信可以堆足3年都唔掉 成日攞公司啲memo文具返嚟 筆都過百枝
我話親佢哋會哋就屌返我轉頭
我哋果次係送咗10斤米 其實好抵
呢d跟本係精神病要睇醫生
唔係遲早你都癲埋
日日返屋企對住個垃圾山
張床都比雜物訓撚埋
有屋企人好鍾意儲玩具,個個都差唔多樣,一大堆,就咁企嚮到擺,仲要個個月買,冇晒位,想偷偷地掉咁d.
古董可以拎去幫手賣
我都覺得可能真係跟得自己耐 有感情
斷線就由佢 寧願擺喺屋企
利申我自己都有三塊
唔貴但應該都唔會掉了
玩具的話都可以值錢嘅,畀佢了解吓值幾多錢再決定賣唔賣
發現個個月都有呢啲優惠
但D贈品從來都唔啱駛
我老母同你屋企人一樣,又係好中意儲野,不過佢係儲食物盒同埋啲乾貨(煲湯果啲),又經常買新既食物盒,話特價,但舊果啲又唔掉,放到啲膠變到黐立立,跟住用小梳打粉洗一洗繼續放
仲有啲乾貨,我唔明點解佢會放晒係雪櫃,紅豆、眉豆、黨參、當歸呢類,雪櫃上格下格都會塞爆,跟住又唔記得自己有買到,係咁買新既返黎,上次清雪櫃淨係眉豆都搵咗4包出黎,但佢又唔掉,拎返煲湯,煲完啲湯有雪味
仲有我老母好中意儲花膠,佢拎咗個鞋櫃黎放花膠,果個鞋櫃放咗幾皮野花膠,但佢一年先整幾次花膠食,但一買就幾千幾千咁買
到底係乜野心態先會搞到個屋企咁樣
賣得就賣
我屋企都係一年洗一次床單
拖地都係一年拖一次
我細個以為淨係年廿八先要打掃
大個啲自己有啲sense開始頂唔順走去掃地拖地抹屋
過幾日就有塵仲諗咗好耐點解會咁快污糟
到大個咗搬出去住(同男朋友同居)先知道地係要日日掃、拖地最好隔日、洗衫要分深淺色(我細個啲返學白襪長期染咗粉紅色)、洗碗布要洗、床單最少一個月換一次⋯⋯

所有清潔衛生知識都係大個咗自己學返嚟
到時要收錢,更加唔會掉
自己衰都算
咁樣會引埋D甲由, 蟲去隔離屋
勁無公德心
藥材舖d 人係咪tum 你阿媽用醫療卷買
我老豆
唔係
我呀媽真金白銀買既,佢話佢好中意花膠,望住自己啲花膠會好開心
又話時話,係影出黎定P 出黎,當年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞