屋企人有儲物癖真係好難頂

296 回覆
1108 Like 16 Dislike
見唔到地下﹐N隻曱甴飛嚟飛去﹐成千上萬隻菜蟲群魔亂舞咁飛﹐長期唔開房燈驚引蟲﹐雪櫃塞爆兩個禮期嘅餸最後食唔哂留喺雪櫃變壞出哂汁﹐堆積如山嘅衫但只著平時著開嗰幾件﹐無做家務習慣
撚會發現咩 乜都放十年放到有啲咩喺度都唔記得
試過 真係唔覺佢地跟本唔記得有呢樣舊野
我屋企人就係咁
有啲人話上咗年紀會咁
想講真係唔好賴年紀
啲嘢由廿幾年前佢已經草落
佢自己都知咩事話會dum
不過好衰唔衰佢又有拖延症
Dum嘅速度永遠趕唔及佢草嘢速度
成日話執屋但永遠只係將一堆嘢重新排列好/由一度搬去第二度
永遠唔覺執完間屋有變闊落過嘅
放上carousell賣
佢地見到自己嘅收藏可以變成錢就會心心眼
真,成日話以前窮無飯開,屋企啲米儲埋幾袋,實情係匱乏心理。
你啲嘢都算正常
十幾把染完髮剩返嗰把梳
啲唔要嘅嘢拆出嚟嘅螺絲
俾我個女(佢個孫女)玩完汽球下面嗰條棍
連啲外賣用完嘅膠盒膠杯都會洗返乾淨
真係睇見都忟

仲有一個動作我又係諗極都諗唔明
佢好鍾意拆晒啲食物原包裝擺喺啲膠盒/玻璃樽度
喺個原包裝又係擺 拆出嚟擺又係擺 咪又一樣嘥一個位 其實有咩分別
日日花埋啲無謂時間然後日日話自己好唔得閒
有個fd子屋企壞熱水爐
佢老母:唔洗買 仲有兩三部之前執落

我聽我fd講完 係唔識反應
一般部熱水爐唔壞係唔會買部新嘅
唔會話行行吓經過煤氣公司 就買部新嘅
掉得都預係壞 而佢屋企可以執落幾部

附帶一提 我認識兩三個有儲物癖嘅人都鍾意收集喼
好似共通點黎
我以前屋企人又係咁,搬係唯一方法
搬左自己心情都好左好多
我老母都係咁以前讀書D野全部唔畀掉結果係中一二D書, 校服都十幾年後仲係度, 咁都算 佢話D野攪到我唔夠位擺野了, 佢仲會屌鳩返我轉頭話你執下D野咪執到D位出黎
佢地會話
收錢咪收錢囉 咁咪唔好dump囉 屋企又唔係冇位
一間佢想再賺多你幾千蚊執多啲返黎你就大鑊
你唔好以為搵社工就冇事,轉頭就屌你做咩搵個外人上黎
有冇儲開銀紙先
你夠TVB訪問個條友勁? 乜撚都買
真係乜撚都買
做人,應該愛人用物,而唔係愛物用人
佢地一日唔明白這個道理,就算你日日掉,佢都會日日執日日買。主要係佢地將情感投放係死物,樣樣野都有用有回憶,就永遠都切割唔到
要佢地明白到,整理垃圾就如整理人生,整理好先會帶黎幸福感,佢地先可以改變儲物癖,並且持之以恆
我都有儲物癖
不過人哋肯幫我掉我就會叫佢掉
儲物癖係精神病嘅一種
估唔到真係咁多人都有呢D病
8月垃圾收錢到時先掉仲貴
成日偷偷地掉D掉D
樓主好fun
佢邊句講過就冇事,食燒賣都會哽死人嫁啦,有冇聽過折衷呢樣野?
最喜歡扔野

佢地儲野會儲到有精神病,要睇醫生
你未一鳩掉哂佢囉搵日
你唔狠心一係你自己搬,完
我會唔出聲每個月掉咁啲,雖然佢都發現有野唔見,但佢又會醒唔起係咩嚟,最緊要死口唔認
即係兩老都有儲物癖?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞