有冇方法可以長住日本一年

425 回覆
12 Like 267 Dislike
唔講匯率 你自己計數比夠你20萬yen 一個月
要交租 水 電 電話
仲有幾多錢for食 同其他
咪講緊呢樣
邊個嚟日本想搵大錢我會大大聲恥笑佢
身邊個個嚟日本個pay cut都唔細 搵少一半嚟都有
係架。
有好多野錢換唔到返黎。
但冇錢咩都換唔到返黎。

可能香港人冇錢放袋真係特別易不安,我見日本人好似都冇點儲錢咁。
三千萬不如開間鋪順便攞永居
咁你香港兩皮又過到乜生活冇得痴屋企住嘅話
巴打唔使咁激動
請問係咪最多連續簽 12個月?抑或可以無限續落去?
最大鑊係正社員好難搵,好多時都只係做派遣一間派唔出仲要待機
日文
有錢就得
無激動 只係過來人想分清下日本旅行同生活差天共地
香港2皮唔介意住劏房/新界遠小小 都起碼仲有小小淨

但問題香港搵2萬 去到日本就一定搵below2萬
生活水平一係向下
你都on9 我自己就係7成出席率
點解學校要逼返學 因為學校要交功課比政府
邊洗㗎
大把人中學畢業過黎讀完語言學校先再升日本大學
真,以前用一日既錢,變成要用一個月

同香港做社蓄唔開心可以去下日本旅行,日本做社蓄唔開心唔知仲可以去邊
錢就唔會點剩 不過200k其實都唔算好好好窄洗
接受到住1R返工30-45分鐘 一半自炊一半外食係夠用
小弟啱啱嚟手取り250k每個月都有50k左右剩

https://www.lifenet-seimei.co.jp/media/money/living-expenses-for-one-person/

2022調查一人暮らし生活費係160k左右
好撚勁
放假周圍踩吓單車影靚相其實幾正
係 仲要香港人最慘係語言2頭唔到岸 國語又唔夠大墜台灣人爭 英文又唔夠鬼佬爭 無專業技能既連語言都輸一截 真係有派遣工都要還神
你有250k真係恭喜你 或者你有專業技能 得20萬就真係清0
調查個d就咪鬼信 香港人工中位數3萬添
出差都係用就咁入,不過要講清楚自己係黎開會。唔係黎做受薪嘅工作。如果入房坐低傾計的話

另外試過一次黎探女友嘅時候又係捉入房坐底
要條女入黎解釋完一輪先放人。同埋每次都搜喼,過X光

sor far試過最多1個月入境日本3次,然後兩次都坐房傾計
萬一遇上呢啲情況,個人意見係識日文嘅巴絲儘量唔好講日文,否則佢地啲問題會尖銳好多。
你住新界冇單車你踩咩仲晚晚有百萬夜景你影添
150萬港紙
此po已完
讀到半路開始搵工,卒業之後轉visa
呢啲佢真係會當你係犯咁審。
試過俾佢摷喼摷到個喼都差啲穿窿

如果以樓主嘅情況嘅話班稅關都會check得幾嚴吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞