有冇方法可以長住日本一年

425 回覆
12 Like 267 Dislike
睇你想去邊度,周街都係語言學校
認同 外國人租樓貴一截仲要好多都唔租比你 租屋前仲要準備定租金6-7倍既錢 仲要樓主淨係玩一年無收入 通常都係得返sharehouse 簡
開公司之前要搵書士搞文件果度快則一個月耐則三個月。仲有好多洗費
出去食都過1000
唔通日日松屋咩
坐監算唔算一個方法
唔洗多 你條數做到有營利咪得
但係與其係咁不停大量支出
你working holiday 或者乖乖過黎打工吧啦
真係睇樓主有幾多錢
如果個本夠玩一年唔係問題,但如果得少少錢諗住黎到一兩個月可以靠part time收支平衡玩足一年既就真係停手,會死
fulfill到工作要求咪得
剩返嘅時間冇人叫你食玩瞓
咁有大志嘅進修吓專業知識求職會有利啲
唔係日文屎就等於懶求其蠢自大嘅
尤其人人語言天份唔同
芽菜一包都成110yen得16萬真係食芽菜都要計住

同埋日本社會問題真係唔小 係日本住唔係大家想像咁美好

睇下大久保公園就知咩事啦 如果個個都搵到錢邊會有咁多架妹要企呀
真 如果樓主玩足一年都唔洗諗錢既問題就唔會出呢個post
根本就係 出生率咁低 佢地需要大量韭菜黎幫手交稅
歸化就躺平冇野做都唔會比人趕
有mark開家計簿
上年2023每個月平均支出25萬

上年搬過屋
買過傢俬
考咗車牌
睇過牙醫整牙套(用靚料保險唔包)
依啲一次性大洗費都計埋入去

基本唔煮飯
多數飯盒700-800
nosh 500-600
懶就叫uber eat 2000-3000
出街食都係1200-1300

冇特別去慳錢

香港人大多數對外國生活都冇乜認識又包拗頸

FYI
chill 乜撚比錢買服務你全世界都chill 得架啦
有邊個地方唔係任你玩呀
樓上話芽菜100円包真係冇乜點見過
同我認知嘅日本好有出入
整容加磨甩指紋
唔知你有無真係住過日本,我以前半工讀打工每個月12萬左右,住sharehouse 交6萬租水電任用,剩低個啲其實都夠生活,無你講到咁可怕
睇新宿事件
岩呀 食個方面既支出真係唔會話小得去邊
陣間佢又話你幾多年前定鄉下牛屎地方
咪又係東京
詳細時間就唔講廢事自爆,反送中之前黎嘅
你知唔知工作上既日語先係最難
連d日本人自己都話唔多識個隻
你語言天份差咪日日抽幾個鐘出去同人練日文
2年720日 每日抽3個鐘都2160個鐘
當你有時唔得閒 1500個鐘 再加日文學校個半晝
閒閒地都3000粒鐘 如果你有返pt仲要再多d時間練
咁你都講唔好根本有問題
語言學校返學時間短 上堂輕鬆歡樂
考試又易 唔係大學/專門咁多野做
放學就真係放學 咁都唔chill?
同埋我係指武肺期間冇外國人旅客 去邊到唔洗排任玩
我梗係住過先咁講 咁咪話剩低6萬咪只可用係食個方面 仲有幾多錢可以用係其他方面
見客嘅我認同日文係要操好 敬語之類
淨係社內溝通要求冇咁高嘅其實明就得
冇人會執著邊度用詞唔好定呢句文法錯乜
唔知你返邊度公司啦 可能傳統派啲日文執好正
人人背景唔同
我呢邊就算識日文都冇乜用 大把印度佬唔識
你6萬仲水電全包應係疫情前價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞