有冇方法可以長住日本一年

425 回覆
12 Like 267 Dislike
你係語言學校個課程要讀幾耐?
有無返Part Time?
畢咗業幾多年?
實際佢又唔係審犯咁
佢會揸住本嘢,然後不停咁問你有冇帶呢啲嘢入境
咩黃金啊,多過1,000,000円啊嗰啲咁樣
但係佢煩你嗰種程度唔係你喺counter問兩下就算嗰啲佢係會逐頁逐頁咁揭,逐下逐下咁問
你no完一大輪之後,佢又會開始摷你個喼
呢個情況我遇咗不下10次
真係好黐撚線
然後到完場嗰陣時,佢就會好唔好意思咁同你講this is my job. I have to do this

真係煩撚到
做落覺得日本西好多
轉工IT狗機會多的是
而且日本仔啲表達方式勁濕鳩
1句完嘅用成段去講
好多時勁難明
好想搵返啲同鬼佬做嘅
好多生字要背
但見到唔常用個d就唔想記
可能只係嗰位人兄表達能力差
唔關日唔日本事鬼佬講嘢一樣可以拎住杯咖啡遊花園
不過而加諗返轉頭
呢邊communication好多都係text-based
費事講完之後又改口
就係1句text變1段text
巴打應試定純粹普通學?
實戰睇書睇日劇成set例句咁記
會好過淨係對住生字表逐個睇

其實唔常用嘅由佢唔記得冇乜所謂
之後再見到就查字典
loop到查咗3次左右就會記得
咁會自動filter走啲太生僻嘅生字
咁可能我睇得多自動識filter
我見日文好多大陸後生仔都part time
佢地通常係喺個邊讀緊大學定係語言學校?
日本*
多派遣
巴打覺得日本生活點
有啲想working holiday 1年體驗下
好滿意冇投訴
後生冇包袱當然可以去馬
咁睇你係為咩學日文㗎姐
你係想日本生活 融入人地圈子咪見親唔識都記
單純嚟旅行 為興趣就冇乜所謂啦
啲連接詞、句式唔理成句句子意思又唔同

背生字係首先自己要識聽,自己就可以手勢加生字單字溝通

我覺得
太毒識唔到人 交流唔到
日本有養老金
我預讀一年半,佢最長讀兩年。
不過佢係每半年交一次錢,所以我估讀半年都得?
有返pt,逗緊最低工資。一星期佢編我得十個鐘
有咩買
我黎到唔計傢俬,最貴係買吸塵機同兩對鞋。衫個啲帶唔夠所以要買。
我本身喺香港最大消費係飲啡,黎到轉飲即溶,所以消費習慣冇咩變
語言學校每半年交一次學費都合理既,因為流失率真係好高!
好多人其實都係三分鐘熱度,去到日本先發現太難適應就讀讀下回左國!
啱啱到埗租屋家俬學費之類
起始支出係最燒錢
之後就真係睇你興趣同消費習慣
識嘅人 餐餐外食假日就遠征追live月月清嘅有
兩公婆weekend居家多最多都係去吓近郊picnic
儲多過洗嘅又有一百個人一百種生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞