有冇方法可以長住日本一年

425 回覆
12 Like 267 Dislike
開隻六俾佢
生活質素?
拍戲咩大佬
泰國先係
有啲人生出黎可能好早就無媽咪教,自行聯想架設人物出黎比自己笑
做嘢睇你入咩公司唔一概而論
QoL方面平時嘢食娛樂 住屋 旅行 好似完勝香港
不過利申先五年日本社畜 冇乜上面講嘅夢同幻想
報個d濕鳩語言學校好似要大學學位...
Google 用少少時間都會搵到。

但就硬要開post申手問
20萬鎂就得咁平?
原來真係on 9仔

ok 你講得好啱
各位唔好意思
呢鋪因為有問題 我宣布無效
QoL 日本真係完勝香港 講緊高中低層都係屌打
但前提收入係一個大問題 講緊係跌成個level 要專業技能既工種同qualification下日本搵少一大截 更加唔好講非專業既工
新人手取り得個廿萬鬆d 真係食好少少都難

如果解決到當我無講野
唔去海外旅行其實影響又唔大嘅
香港日本物價唔同冇得直接比
講一碗拉麵都兩三倍差價
以為離開左香港就會好開心好多娛樂

但事實單係要接受日本返工儲唔到錢都唔易,同香港返工比真係完全儲唔到,除非你話你肯定老豆老母過身後有舊錢留俾你,如果唔係日本返工返到中老年戶口都係咁小錢真係會好撚不安。

可能好似樓主咁係香港挨幾年儲一舊錢再瘋狂玩先係正確做法
手取り得16萬我都聽過
啱 講搵錢冇乜地方夠香港嚟
嚟得日本我諗大多數唔係為錢
有啲嘢錢換唔到返嚟
見個個國家入境都打指紋
打指紋會比對紀錄?
邊有咁誇,啲KOL吹得就吹啦,日本而家一碗頹拉麵都要1100日圓啦,香港啲頹拉麵就8,90蚊,頂盡咪兩倍價。唔好話日本多啲肉,日本加肉都要加錢架
我明呀 香港人去幾日日本都洗十幾廿萬円梗係好玩好食 當拎呢舊錢要生活一個月就知咩叫痛苦

所以建議樓豬努力搵多少少 直接去日本玩一兩個月好過係日本磨足一年

不過風險高,如果佢間公司係洗黑錢/做不法生意,會拉埋你落水
踢出境後好難再番入去,旅遊簽都可能會拒簽,佢怕你再入去非法逗留做黑工
遊客區價咪係
食開700 800冇咁rich
參考新宿事件
唔係為錢 但講緊日本好多工既人工真係只係夠生存 有正社員多d福利會好小小 バード派遣個d真係得份人工ja
你見日本人都想搬出國就知 如果想離開香港係都簡英澳歐個d都唔好簡日本
一年就由幾乎唔識講變到n1 同日本人傾計完全冇難度
完全視乎你去到肯唔肯出舒適圈唔好群中文圈既人
退房真係惡夢黎
次次都驚要賠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞