Affordable Watches 手錶討論區(41)

1001 回覆
5 Like 4 Dislike

有冇師兄買咗呢隻?
香港大概幾錢到
官方專門店6400,去朱仔到4千幾

https://youtu.be/aqvXeI2s5NA?si=fFo2NUHUKn1kXYiG
好靚
本生想買prx但見到呢隻又有少少心動
初出時已經覺得呢隻好睇
呢隻喺專門店戴過上手,差啲買咗,真錶靚過video,不過我鍾意另一隻色,如果唔係買咗隻PRX唔夠2個月,一定會買咗 如果呢隻同一時間見到,會買佢唔買PRX
5000蚊唔使係抵買嘅,天文台機芯eta2824-2,透底藍寶石玻璃面,簡約復古設計,以呢個價錢精工都係買到6R機芯,就機芯已經贏埋精工6L/8L系列,好多舊刁戴三十幾年未壞都係2824
最大問題係太巨,好憎longines 同tissot 出番d 復古錶款但又搞到大一大,呢d 錶款只適宜做番34-36mm, 但佢地野野都搞到38-40
39mm唔大喎,睇呢個款似係Pilot 錶設計,操兵字加洋蔥霸的,通常咁嘅設計唔會做36/34,睇laco/aristo 啲飛行員軍錶都係38起步,好多44
Flieger 多數會做番夜光,針都會做番粗針再加強閱讀性,呢隻我會歸做field watch design, 你用laco/aristo 黎類比唔太match
要比較就應該用番smiths 果類35-36
再早d 既field watch 其實講緊31-33
你覺得似field watch所以要細啲,個人喜好,都冇所謂
都係話你聽flieger 唔係咁既樣啫
其實果粒唔算洋蔥 只係早期軍錶嘅扁的 果dial 有路軌 無夜光 我就覺得似6B/159 …. 可以算係pilot 不過都係細隻 得33mm …. 我同意上面巴打 復刻大大隻好怪
認真搭番
其實粗字,onion crown, 冇錯都係flieger 常用配搭,絕大部份2戰前後既flieger 都係有呢兩個design element, 不過夜光亦都係一個非常必要既element, 俾pilot 夜間任務都睇到時間

相對上,field watch 都需要清晰閱讀時間,隻手亦都有時會有潤滑油/泥之類所以粒crown要做大d/onion shape, 不過相對上夜光就會做細好多(例如每個hour 得一點甚至唔做夜光),避免係戰場上俾對方睇到

至於錶面顏色,一般前線用錶都會做番黑面,白面銀面三文魚面通常就會落番平民/officer 先會戴,都係為左減低戰場反光俾對方睇到既機會

一戰就唔同了,又係另一個朝代,設計都好大分別

Anyway, 我覺得太大,你覺得岩size, 你講得岩係個人喜好,只係我唔同意你話因為係flieger 所以大係岩呢句statement 啫,peace
你手幼嘛
我睇你ig相戴pp3923就知你又黑又瘦又長
我呢d肥仔就鍾意40mm喇
各花入各眼姐

我同意上邊vicf巴講,eta2824本身就係粒好芯,耐操易整,仲要cosc,折埋呢個價算好抵玩架啦

有愛又唔想用太多彈藥既,去馬啦,入左手記得上來分享呀
唔該晒
朱仔果個係咪水貨嚟
專門店有冇折?
就係見呢個價有cosc同個款都幾靚所以心郁郁
我舊年10月問係冇 天梭國際保養2年,邊度買都一樣,有單證明購買日期就得
天梭係國際保養2年
唔該晒 遲啲去專門店上手試下
唔知香港有冇得賣,係咪台灣限定?

https://istyle.ltn.com.tw/article/31251
買咗記住上嚟分享吓
當然
呢隻我都一直睇好,純粹有太多同類型錶所以冇買到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞