Affordable Watches 手錶討論區(41)

980 回覆
5 Like 4 Dislike
我覺得要睇售價幾多,幾千蚊錶合理,快5、6秒一日已經係bonus,我隻咸仔就係,差唔多穩定地每日快5秒。

價格反映一切
冇列明誤差範圍既話係ok的
但係有列明而超過既就係有問題
ORIS自家芯係-3-+5
咁當然唔掂
咁你覺得瑞士錶寫出嚟係為咗咩?
咪即係sell自己做到3日鏈,show off 下,呃下你班友囉…
Show off 嘅目的就係sell自己有幾勁
3日鏈有咩咁勁
你覺得唔勁,但錶廠sell呢樣野就呃到好多街外人覺得勁
唔係淨係得玩錶嘅人先買錶
Constant force escapement係一樣令價錢大大提升嘅技術,有既錶款都唔會提及,其實冇研究過真係唔知究竟有咩用

長動力以一般人用嚟講,算係一個實際功能

我贊成錶面應該簡潔,除咗特別技術
Automatic呢個字都唔想見到
但有啲人無研究,寫多啲就覺得勁啲
勁架
好多錶都做唔到/無做
其實都係,唔識嘅話睇親入門4R或者Orient嗰啲都係得40幾個鐘PR,見到有3日鏈真係覺得高級少少都未定

提外話我自己隻Sumo用6R35芯誤差仲衰過另一款4R精
呢樣真係令我更加覺得寫咁多無謂嘢,但又唔係真係好用呢件事好燥
講開又講,p80嗰啲我寧願要返原本40hr PR但比返4hz我
6R其實係代表60HR POWER RESERVE?
4R就40HR?
所以佢個價好貴, CITIZEN而家隻小秒盤都做到60個鐘, 折完2千幾, 6R果D錶折完都好貴
4hz其實係咪比錶廠定位做高一級定位?
咁我唔知,我只係中意大三針有4hz睇落秒針順啲
我都係
唔係 正常芯基本都係28800
延長PR降頻係其中一種做法
6R係70個鐘,就係標3Days嗰款嘅芯
實在以前6R15玉係做2千尾到5千價位,加咗70pr之後大幅提高售價(6R15都50粒鐘,抗磁冇新款好),我夠膽講無論Tissot 或者咸仔嘅玉,80粒鐘PR一定穩定可靠過6R,所以買精工反而睇錶盤手工而唔睇玉
而家已經無左窮到燶戴精工呢枝歌仔唱
而家變成「買精工,包你窮到燶」以前3千到5千錶,一定推薦精工好過買甚麼瑞士錶,而家相反,5、6千錶買咸仔天梭好過
6R55, 定價過萬
衣家平靚正買orient好過
Citizen 都ok,不過citizen有賣機芯出去,唔介意買microband仲抵玩
昨晚先攞隻6R15出嚟上鏈
2006年買二千有找

又幾正
幾錢?
想買彩色嗰隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞