Affordable Watches 手錶討論區(41)

979 回覆
5 Like 4 Dislike
瑞士錶一樣有powermatic 80
咁SWATCH係38變80
基本上可以講係佢地改變錶界PR標準
令80PR變得普遍

精只係70變72
成個感覺係求其加兩個鍾夠寫3日就好自豪

講真而家冇5日以上都唔好意思寫出黎啦
其實齋睇pr 冇乜意思,要睇埋長短鏈準確度,平野夾硬拉長pr 只會滿鏈快但鏈尾冇力

普通機芯都係買番d 48 pr 啦,其實都夠用
真 P80都尾鏈唔穩定
所以ORIS隻5日鏈就要讚下 又足又穩
呢隻疫情前期九百尾,而家好多1500
好似係36mm, spec錯錯地
邊有5日上400下先上到聲稱5日
我呢指係bn0151,直徑44mm。

你講嗰樣係eo2021,直徑36.5mm。
Eta 唔淨係得2824,唔係一下子38直上80,而且powermatic 80得3日鏈又點睇
雖然冇數過 但我上就一定唔使400下
38,40咁上下啦
所以咪講80佢地創出黎既新標準
佢地寫就緊係冇問題
應該咁講 精都當然可以寫3days
只係冇意義又核突
Ching果款睇到power reserve?

睇片都一般,spec原來係200m
睇唔到 Big crown自動個隻
上滿放低5日後再望重行緊 快22秒
唔知中間d走時點,但平均落黎一日都係快4.4秒姐
咁我嗰隻真係有問題,上幾百下都係得三到四日,拎嚟日日帶都可以慢慢越嚟越小動力,仲要全部都係慢,最少慢幾秒1日
係佢列明-3-+5範圍內 完全收貨
你份工如果係坐既話愈黎愈少都正常既
超過-3一日我會拎去整 接受唔到
整過一次話無問題
有時會日日慢十幾廿秒,當你日日都只會慢,點擺都唔行快,真係頂唔緊,已經唔係話要佢準過石英錶
係,仲要有D GS都係咁,明明有D款要簡單D
太大啦。。。
精寫出嚟係show off,瑞士錶寫出嚟未又係show off ,性質無分別
show 咩off 丫,純粹擺多樣野出黎叫做多個賣點呃下人就真既,3/5/8日都好除非真係做埋恆定動力否則我一概當佢普通機芯

做到下面呢d 就真係show off 喇
https://www.hodinkee.com/articles/vacheron-constantin-traditionnelle-twin-beat-perpetual-calendar-introducing
咁淺白都唔明..
十幾廿秒都話冇問題
我真係會屌到佢臭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞