Affordable Watches 手錶討論區(41)

979 回覆
5 Like 4 Dislike
壞MON面 幾得意
真,呢兩日係Facebook group 見到個post有人隻大mm限量綠,買都係兩皮幾但整就萬八,即刻想買GS意欲cool down哂
大MM有咩要整18000?
冇辦法,大MM要寄返日本整,本地非代理師傅唔識搞8L玉同一體錶殼,所以如果考慮埋維修,有8、9成GS手工由其針同刻度,買6R玉嘅King Seiko 好過,6R玉四處都搞得掂,維修又平
所以GS諗住打低勞力士係好難,根本維修服務冇本地化,由大MM到GS全部要返日本整,貴又耐。
我見到隻2手舊款冇X嘅sbdx017都係賣11000,萬八去整我就不了我都有隻sbdx001想去做serviced, 好耐之前問過要3千幾,我諗而家5千未必得,貴過勞力士 精工根本唔想整最好你買新嘅
想請問KS有咩賣點?我淨係知6R出名唔值,performance差但d中價錶就係咁加價初時都預買GS唔會太注重機芯精準,始終有幾隻輪下戴都係間唔中要較時間,但維修咁L樣真係點敢入坑......歐美咁多人買係因為local都整得到?
純粹買個錶殼刻度針,例如SPB279J1,一手街價9千左右,外國我唔知有冇本地化,但香港代理維修只能做6R以下,士兵齋同hibeat聽都唔少鑊氣,9S玉可靠穩定性唔算高,純粹都係買個殼,咁就次啲買複刻版KS好過,精工6L,8L,9S以上等等都係要寄日本,價錢貴過勞力士
月頭去日本見到隻orient 好靚
差啲衰衝動買咗

唔識整8L? 唔信 星光行師傅PP 三問萬年曆都整到呀
呢隻就係彩色嗰隻
兩千蚊唔使
我認真睇過,佢係彩虹七隻色都有
聽日狗衝
留名等分享
一體錶殼難搞,整或者整得到,不過唔知收你幾錢,你可以去問,我唔知你邊間識搞,反正我知嘅都唔搞
我成日係ig見到星光行果間叫y & n既賣廣告
射巴都有follow
唔知質素同價錢如何?

如果6l 8l 本地師傅唔整
咁買2手就麻煩多了
y & n 個師傅係以前richemont 香港watchmaking school 嘅trainer …
日馬好似都係20%off+直運退稅
仲心掛掛就去睇下
個擺輪唔係用砝碼 已經唔洗講 錶扣位字體都怪怪地
嗰陣如果真係買返嚟就爽
prx 都有假錶?
請問係日馬買orient 返香港係咪都有保養
第一次買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞