良心AA 您問我答 (二)

997 回覆
8 Like 9 Dislike
樓價唔升你真係鳩蹹
你個區冇升姐

2019 到依加已經升咗3成
租金同樓價必定長期同邊
果d post 9up下就信咩,連登個個財自現金糧50k啦
Ching都幾癲 咁神心係到撚鳩出邊啲AA狗
外國既index大部分都係計新成交價
極少會係中原咁計返同一個屋苑同樣質素
你見到政府data升咁多係因為leasehold 99年冇升/微升
隔離d新既99 new build可以一下貴10年樓齡嘅樓10-15%
跟住新樓多成交扯高個價
樓價係升咪新樓愈開愈貴
樓價係跌嘅咪香港新樓都係愈開愈平
同埋係2019同2024新樓比 apple to apple
升3成有咩問題
你話舊樓追唔上呢個水平到到都係咁嫁啦
就算係都唔會差得遠
20年樓齡以下舊樓5年打橫/升5-6%
20年以上直情跌
新樓賣貴20%
咁都計升
有人買成交價點解唔計升
同埋你唔好一味鳩蹹自己作
扔d reliable 數未出嚟睇吓先
就算佢淨係計新樓
咁係咪都係唔同年份當時計嘅新樓互比呀?
apple to apple 係升30%有咩問題
至於舊樓追唔上升幅香港都係咁嫁啦
咁基本logic都冇
咁又唔好咁講
冇諗過撚任何人,只係公海開下膠post姐
我都冇入黎呢度搞事架,難得呢度大家認真討論
請問按揭係咪唔可以搵得太多間銀行申請啊?之前問過大新話會影響TU,叫我唔好間間都遞,但都唔係好明會對按揭有咩影響。

其實最好係申請幾多間銀行格吓行情啊?
兩個Version都有人講
一般交三間都基本夠用架啦
正常執番乾淨就得
自然損耗嗰啲唔使理
租完出去業主唔多唔少都要執一執先再放租
當然唔係講特登或者爛得好嚴重嗰啲
咸巴
想問下
最近睇緊 28hse yoho盤 我見有啲盤去到500頭都有 會唔會係引左我落搭,到時再帶我睇貴野
如果係 有無啲app 睇盤會貼近市況
基本上如果網上查估價係N/A或者「無法提供」,
都可以100% pass …
28大機會係假盤
或者你搵個熟嘅agent報盤俾你囉
無熟人歡迎搵我
都一定100% pass嘅,有時可能係個系統short左
多謝解答
巴打,你覺得應唔應該樓換樓好
本身元朗有一間,諗緊買唔買轉啟德
你覺得大西北嗰邊會唔會好好發展?
換樓交易成本同精神時間唔細, 有咩野觸發你想換樓先?
你渣住果件咩貨黎先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞