良心AA 您問我答 (二)

997 回覆
8 Like 9 Dislike
比10蚊查左

好似唔覺有提
補地價會睇到咩字句
應該會有份野叫Removal of alienation restriction
好似真係唔太覺

定10蚊呢份唔得,要貴d一份先得?
點睇曼克頓山
好耐冇入黎
最近搬咗去新加坡
想分享下住屋體驗
結論係我覺得香港體驗屌打新加坡
香港樓其實幾抵租
但買既話好大機會繼續跌

好多人話組屋平平平點點點咁
冇錯組屋其實係平但係有幾樣嘢要考慮
1. 你係後生仔未結婚根本唔輪到你買,單身要35歲先有得買,呢度好多人24歲畢業唔想同老豆我冇住加埋wfh出嚟幫業主供樓去到35都冇幾多個錢剩下
2. 好嘅位置組屋多數都好撚柒舊同埋組屋乜嘢設施都冇
3. 仲有就係你控制唔到你附近啲住戶質素,你會遇到好多可能喺香港你會定義做低端人口嘅人
例如白卡,鄰居間開租比6個印度人甚至偷雞組比
呢度d業主誇張到一個廳夠膽擺4張碌架床分租再將露台加張床租出去
只可以講d業主下限誇張過香港,定義埋組屋下限絕對恐怖過香港公屋
4. 同埋有一個好大問題大家冇嚟過未必知
就係香港雖然地契99年但係見到薄扶林花園呢啲到咗期都可以續期
新加坡99到期就會踢鳩你走
而且已經有例子就係有某個某幾個地方到咗地契到期住戶就畀政府趕走冇賠償 (geylang lorong 3)
呢個唔限於組屋,私樓都一樣
私樓就算買咗到期其實你都要畀人趕走,所以新加坡99同埋永久契嘅價錢係大概有10至15%嘅分別
政府講過好多次你唔係擁有塊地你只係擁有住係塊地既權利而到期唔該走

好呀講完地契同埋組屋就開始講私樓
1. 首先佢哋嘅私樓尺寸係絕對比較香港發水勁多
可能有連登仔會想上網話「嘩新加坡幾錢幾錢就可以買到400呎抵過香港好多呀」
但係呢度冷氣機平台大撚到仆街全部計曬面積
窗台又計落去
2. 仲要呢度大部分單位啲則都係柒撚到喺香港實畀人屌到仆街話發展商生仔冇屎忽
點解我咁講呢
例如800呎兩房開放式廚房
400呎開放式單位
500呎一房仲有廁所係主人房入面
全部都係閪則你講得出嘅應有盡有
3. 香港人唔鍾意買單支舊樓鍾意屋苑有會所
但係其實喺新加坡有好多屋苑其實得幾十個至到100個單位
去到呢啲屋苑你睇到都嚇親個健身室就係一間玻璃房一部跑步機一部單車機就係咁多
但係新加坡好多私樓都會有泳池,多數係啲天台(6-7樓)濕鳩infinity pool
不過唔會有救生員同埋其實個池就好窄
睇落似海天晉出面嗰啲噴水池但係有一米深咁樣
擺喺香港就算四叔啲濕鳩單支都起碼有個似樣嘅泳池健身室桑拿房更衣室
呢d呢度唔使諗
而你去到幾百個單位既屋苑都只係好少少
個gym room有香港一個班房咁大
最大分別只係有2個不規則50m泳池
但係咩k房壁球房桌球房跳舞房唔洗諗

只可以講香港一分錢一分貨,體驗一定好過新加坡

仲有宏觀方面咁睇香港人去過新加坡可能見到啲住宅區私樓好矮
覺得好正低密度冇屏風樓點點
但係我想講地積比率低唔一定係一件好事
特別喺新加坡呢啲咁嘅環境唔係個個有車單位又細
點解呢因為你諗下其實條街咁多車咁多巴士經
喺香港啲樓十倍地積比率閒閒地樓底有三米幾
咁你噪音已經少新加坡對住d闊馬路車揸得快過香港又得6-7層
同埋一棟大廈有好多嗰單位就可以好似香港咁
分攤會所設施泳池

最正就係地積比率十倍又30層樓高一來會基座大縮一部分住宅隔音
二來抽地下一層做商舖都唔會影響到
賣幾多單位
但係如果你得四五層樓你要做地舖咁你咪埋少咗成20%單位囉

所以呢度其實就唔會好似香港咁樣
咁多樓下好靚嘅餐廳
新樓其實樓下都冇咩機會係呢啲架啦
舖頭仔餐廳d shophouse townhouse樓下就都會有嘅因為政府規例
不過好多係好污糟你自己諗下污糟過擺花街同你落去深水埗食大家食差唔多差在冇冷氣

同埋你諗下好似係香港一個屋苑十至三十幾四十層樓高可以容納到一個幾十萬呎嘅會所
加上足夠嘅人口整一個商場仔
可以買到嘢唔使去外區但呢度就唔使諗喇
仲有一樣嘢就係新加坡一年幾千到幾萬單登革熱咁你自己諗下你住四樓五樓甚至最高嘅八樓都有蚊飛入去係咩感覺

最後我想講呢度真係好撚柒貴
我而家住緊呢度附近係geylang隔幾個街口就係紅燈區
我已經揀冇咁濕鳩嗰一條街但對面有個佛教大廈
不過起碼好過隔離啲一萬六一萬七望嘅五棟佛教大廈早堂祠堂

真係講你都唔撚係信但係你哋可以自己google下
呢個價仲要已經係算平
16000蚊港紙租到個一房開廚
你老味仲要個廁所喺主人房入面得390呎
會所得一部跑步機同埋一部橢圓機
我係香港杏花村兩房都租到環境同方便性絕對贏九條街

一個睡房仔喺呢度新加坡可以夠膽死啲業主開到一千幾蚊坡紙即係成九千蚊
租長沙灣恆大200呎都係萬二萬三仲要有自己空間空中花園泳池健身室
呢度啲濕閪業主全部租約基本上你都要每三個月幫佢洗一次冷氣機
完約仲要幫佢地乾洗過窗簾
最撚好笑就係個窗簾直接掟入洗衣機洗都唔撚柒得
總之呢啲冷氣機同窗簾全部洗完都要keep單比業主

同埋假盤多撚度閪咁撚樣仲要全部都係電腦圖片真係屌啦媽

不過都要幫佢地講句
新加坡就係靠99踢你走做到樓價keep住升得慢過香港
租金貴過香港
政府係非福利社會
高租金但會收返塊地變相當樓係年金
而自住分組睡房收既物業稅係低過整個單位出租
所以鼓勵大家買樓收租但唔鼓勵炒
見依家咁多發展商搞回佣3-5成

其實點解唔直接出新價單減價?

想知個利斃差係邊
理論上10蚊果份已經有架啦喎
如果資料敏感,唔方便公開講,或者你pm我,我幫你睇睇?
未有匯璽之前嘅西九前龍頭
我未去過新加坡,又估唔到果邊咁劣喎
D人話馬拉係新加坡再Down一個grade,果邊仲大鑊?
咩方式P.M.你
頂唔順要賣樓啦咩 原來係白居二接盤俠
人地買樓啊
樓價未rent discounted
租金貴樓價都會托住
你講咁多問題都係貴姐 貴又d基層負擔唔起
業主自然劏房 香港早排又未咁
咁係因為新加坡愈撈愈掂
同香港一樣咁少地 甚至仲少
樓同地係scared resource 自然愈來愈貴
呢條友好口響日日9up 宜家買舊居屋
以為佢本身就有樓
長7真係永遠唔會令香港人失望
咁多年鑊鑊都有驚喜 但依然好多水魚自投羅網
樓價冇升到主要係政府托租金唔托樓價
租金托得好誇張
例如今年年頭開始租金跌
政府即刻放寬分租限制
一個私樓單位無論size都可以租比8個人
一個400呎單位擺8張床可以收4000坡紙
本身最多6個

對比5-6年前私樓樓價最多+10%
租金起碼加左30-35%

佢本身限制咗供應
肺炎嗰陣全部外勞唔開工/半開工
唔少細發展商收皮就算大發展商都delay
加埋pr平均要3-4年(高薪香港人/馬華/特殊行業可以1年半),pr完5%額外印花稅,但利息3.5-4% yield 4%,管理費+物業稅租金入息稅2%,d私樓永遠唔升你就覺得寧願等入籍慳多5%
結果一等就6-7年

成個國家未計後生仔等唔到35想自住
淨係計pr等入籍都50萬人
高端外勞 (揸ep visa) 16萬人
對比返公民人數得350萬其實好誇張,呢個數仲未計個幾十萬人工低過6000 sgd嘅外勞
你有66萬固定租租+唔知幾多本地有錢人想租私樓,得35萬個私樓單位
好難keep唔到租金
但樓價居然唔點升呢下勁

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞