請問有冇連仔係CKY蔡繼有讀?

121 回覆
3 Like 54 Dislike
下年試下下午
FIS 小學都係British curriculum
巴打,想請教下愉景灣discovery college點睇?
除咗沙田之外,其他都唔建議為咗易入、近屋企果D因素除外啦當然如果做到清者自清,就讀邊都一樣可以考得好
個女以前讀RC小學
學校support好好
正常香港小朋友中文會讀高d程度pathway會係正體中文
行homeroom teacher所以好唔好好睇老師,我個女除咗year 2果年轉過幾個老師有影響之外其他老師都好好
Anfield 同Nord anglia 點唔太重學術? ib 成績唔好?
唔著重學術成績係講緊家長,至於學校有幾著重就要睇佢係咪selective ;AL 定IB 就真係鹹魚青菜各有所愛,無話邊個優越過邊個,客觀事實係英文唔好,讀IB 預左蝕底
中學緊係差啦
老師唔啱校長心水,教幾好都冇用,appraisal 都唔駛睇,唔續約。
Turn over 勁大
點抽入cky
好感動 你地大個仔 終於😭

利伸: 大仔今年考小
路巴已經講左esf除左沙田其他
FIS
CIS
GSIS
港島本身都多 IS,去呢度 search Hong Kong 逐個 click 入去每間校嘅官網,大概睇吓邊間啱心水就約吓 school visit

https://internationalschools.edb.hkedcity.net

咁個個讀書唔通個個都做狀元咩我只係指出比較「好」嘅學生較多黎自邊間學校,家長唔係話追求IB 或者 AL要滿分,咁梗係就番自己條件限制選擇適合嘅學校啦
巴打
想請教,「好」嘅意思係指紀律品德,定整體?
因為覺得國際學校比較放飛自我
想搵一間可以學術品德紀律都平衡到的
當然比較重視品德多啲
我嘅「好」如果無特別補充,一般就指整體因為一樣米養百樣人,「好」果啲普遍學生質素好啲,玩得又讀得,加埋國際學校正如你講係自由奔放,好多時係要靠自己自律,假如成班都懶散,9成都係咁,佢哋唔似local 學生話無讀(但其實秘密練兵),無讀係真係無讀讀得書、成績好,品德紀律果啲衰極有個譜

其實間間學校目標都係一樣,出名<=>賺錢,唔會想做臭自己個名或,只係「物以類聚」+「人望高處」,「好」嘅學生自然就唔夠人爭;事實上無咁「好」果啲學校本質/教授唔會差過啲「好」學校,不過「巧婦難為無米炊」,所以你要搵都係搵果幾間好野 入唔到先諗2線或者報定 保險用
有冇好消息
聽講CKY外補到癲
想happy 不如考救恩港同
想知多啲港同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞