請問有冇連仔係CKY蔡繼有讀?

121 回覆
3 Like 54 Dislike
SIS本身都唔錯,撇除本身條件限制,我覺得就似你考得喇沙,自然會考埋拔萃,理想就希望2間都收,否則任何1間收都收貨,真係好少聽入咗SIS之後走,唔係話四大唔收,不過如果學生自己讀得開心,建立左個bonding,無乜誘因去轉,而且轉左校又要重頭適應,可能最後得不償失
多謝師兄分享
因為之前睇雜誌訪問,吳岱融個仔,都係喺 SIS 讀,之後銜接返去新加坡升學
咁 NUS, NTU 又真係好過香港三大
所以想了解下,有幾多學生會銜接返去新加坡升學?
呢層我答你唔到我自己接觸嘅學生就通常都係升英國、美國比較普遍,可能你直接問學校數據會比較實際,其實夠分 你讀邊都得啦
明白
音小聽講唔難入,我諗而家點都會有一個半個offer 掛,人少左咁多,加油
咁陳守仁你點睇?
都話如果連登問一定高質過baby condom
高汁師兄多謝你
你幫我解開左好多疑難
陳守仁都幾好,只可惜唔係龍校,等到升中又要再煩過,唯一缺點
龍校雖然唔使煩,但都聽過好多龍校出嚟既朋友 (MS, PC 最多)既人話上到大學難少少社交,畢竟對住同一班同學仔對咗咁多年。龍當然好大好處,但亦都有缺點。
不過師兄真係多謝你
不過有邊間就入邊間啦2樣都有優點缺點
呢樣野睇番學生本身性格同生長環境,「摺」嘅話你去到邊都可以繼續「摺」,又唔太關龍校事,好似CKY夠算係龍校,但好多都好social
世事無完美,既要你揀人 亦要人揀你,加油努力
認真答,睇地址、睇大細B、睇後台。
吖!最後仲有少少野想問吖!
我聽講話interview 有啲人要2round , 有啲人要3 round. 家長有個group disscussion… 呢個家長group discussion 係咪每年都有架?會唔會有啲小朋友明明幾岩心水,就係比老豆老母個group dissection 毀左大事

多謝教育巴
係,2nd in 睇家長互片 sorry 又唔一定互片,不過有時預著啲唔係你死就係我亡嘅家長爭鋒相對就好精彩一般都係2Round,1st in 係睇小朋友基本能力,之後先到家長,當然呢啲「怪獸家長」會影響取錄,其實同你in 果D名牌幼稚園LH、SC、Vic一樣架咋,你搞得掂 呢關通常都照過
互片好好笑
陳守仁係未預左陪跑多?
我見都係得d名幼入得 comment好似係好谷
打個譬如,好似考DSE入大學咁,唔會淨係收喇沙、拔萃D學生,只係轉換考小學就有父母幫手發功,尤其入得名幼9成都係為左升好嘅小一,而當你見到同班同學返學/放學後都不斷「進補」,好難唔會跟風,於是乎就出現你見到嘅好谷,即使幾唔認同「贏在起跑線」,但正常家長心態一定係「唔想輸在起跑線」

不過又唔駛太悲觀,坊間interview班教嘅嘢,其實又唔係D特別野,你有時間 自己教都得,只係嘔血D同要比多一倍耐性
想去Open Day 但抽唔到Open Day 飛,難抽到癲,又唔想幫炒飛黨買
比個你,無辦法 遊戲規則係咁,唔跟只有被淘汰,就算係幾咁畸形都要跟住玩
另外實戰同樣重要,報名費唔好慳,音小、真道呢啲比較早可以申請practice makes perfect
上次我同幾個傾得埋既家長研究過 (我哋當中有人抽到人抽唔到) 會發現你抽下午係容易過上午好多,同埋如果你一定要去,可以試吓開多幾個email
差都要生活,頂住…搵夠咪⋯⋯

小朋友表示:還我童年
叫埋朋友幫手抽都抽唔中,不過我係抽上午
Cky係ek bk 都比較少人討論,以為唔多人抽但係好多明星仔女入讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞