請問有冇連仔係CKY蔡繼有讀?

121 回覆
3 Like 54 Dislike
lm
呢個問題就比較難答你,因為係CKY一樣有呢啲學生,交際應酬能力差,無朋友,但成績可以好好;因果嘅嘢好難講得清,入得IS 嘅家庭有相當嘅財力,但有冇時間同心機去教仔女又係另一回事,呢啲待人處事指望學校教,於是你就見到果D乜都唔識嘅人離地嘅其實好多時都係家長自己造成,與學校無關,當然假如圍內圈子成班都離地自然加劇個問題。至於自由奔放就大家一樣,CKY一樣都好自由,講到尾CKY入場門檻相對低,所以咩階層都有,比較貼地。
師兄講得出IS畢業生除咗英文,其他乜都唔識,咁都印證左學校語境做得OK
所以先奇, 對面仲有個硬地足球場, 但入校隊都係自己練, 根本唔care你玩成點
的確貼地d, 起碼都唔少家長接放學係馬嬲山答72 81 巴士
老師們表示,次次放學都塞到PK,一係早15分鐘一係遲半個鐘走人,再唔係就要行山否則返學日日日上映屯門公路大塞車
墳場落去極快, 15mins到荔枝角地鐵站
Ching 想問下癲癲地意思係咪都幾多sen 學生?學校包唔包容sen 小朋友的?
另外,你做嗰行,想請教下除左ESF外你有無邊啲IS 小學比較推薦?
數學科可以搵個英文老師去教 仲要講到明唔識教 剩係對住個marking改
學校外面嗰個?原來又係佢哋架?又真係奇怪,資源比足但又唔重視
其實上過一次我都驚驚地,仲以為open day 先會咁塞
癲癇地意思係好玩得者,SEN學生有嘅 不過好小部分,同埋到考IGCSE時先會比較明顯,之前其實好難察覺,因為一般都唔係好嚴重果D,我會話比local school好

ESF好兩極,叻就好叻 一係非常之差,話就咁話 不過有外國護照一樣都要同人爭 推薦我就冇唔敢當,雖然話移民潮,依家都係爭崩頭,師兄如果有能力就考多幾間,最後揀間近屋企嘅(財力雄厚嘅話,住邊都得就係果2、3間最top IS 龍校包括學費都係「最top」,講到尾識人永遠好過識字你懂的)
咁除左新加坡國際、漢基、猶太呢幾間,師兄你有冇話仲有邊間你聽過係ok? 因為真心唔係幾想I school . 其實係想搵翻local得嚟又活動教學,有繁體中文既咁。st Margaret 有冇點睇?
Sorry 我自己接觸嘅學生以IAL、IB、IGCSE為主,st Margaret 比唔到意見
德瑞都好架,總之就千祈唔好揀果D新興係商場做校舍嘅「IS」
其實我意思係想搵有IB得嚟又唔係I Sch 即好似CKY嗰類咁,有諗過啟思小學 (其實都會考,當呼吸學校咁做定個back up) 但又好似唔值呢個價
師兄小朋友k2?
未,諗定要考邊幾間
啟思的話就勸你叠埋心水,主力搏CKY,啟思入到去包你後悔完全唔掂
好嘅黎黎去去都係果幾間,唔好嘅就一堆,個人意見真係唔好諗住冷門有好野,揀學校唔係賭搏,冷門唔會爆冷,只會中伏
Off topic
師兄對FIS (jardine lookout) 點睇🙏
成班怪獸家長
比上不足 比下有餘,以前評語就好一般,不過近年多咗好多天龍人入讀,成績進步左,校風仲有待觀察,始終以前太過自由,有唔少壞過凱婷
cky好似好難入
之前睇有個巴打post 話3rd要panel discuss 全英
想問下
家長送仔女去 SIS 讀,係咪多數都係想中學接駁上四大名校?
成功率高唔高?
天龍人多數去TKO分校
我識得朋友小朋友讀

小學英式

都著重academic
幾十人爭一個 你估話入就入?
好多大陸人

利grad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞