成場環保鬧劇,環保L 完美咁做左替死鬼

346 回覆
364 Like 1465 Dislike
On 9, 做好配套未啊?
笑緊你條柒頭環保撚 九唔搭八呀

你段野求其塞啲字都成立到架

試下改做 巴士公司 同 巴膠 一樣得架
配套俾多十年時間你做好唔好??

同我講有用? 同俾餐具你果條友講,

用自備餐具去食飯都要配套?
都係嗰句,香港環保搞左咁耐,除咗收錢同罰款,有咩配套,有咩教育?垃圾回收呢?垃圾分類呢?有冇諗過用吓啲新科技?日本仔都識用佢哋嘅方法去燒咗隻垃圾,香港只係識用堆填區。

大家唔搞,淨係搞啲細嘅,計埋啲婆乸數,垃撚垃
唔知環保L係點定義
我就冇份提出 冇份整環保餐具 冇份立法 都冇份開餐廳
只係覺得環保係大家應該做
都俾人叫咩環保撚

咁其實大家都係環保撚 因為環保呢樣嘢 大家都要做
唔做嘅係進一步破壞梗環境
而家唔講膠要講焚化爐?
你鍾意用燒處理,有呀,下年落成石鼓洲焚化爐,屯門都好快又有一個
講回收分類? 綠在區區係咁開,仲有廚餘機?
擺咗係度啦,報告上網一睇就有啦,你都唔睇唔用,點教育呀?
教育有無用,都係嗰句啦
「你自己環保做得好,洗立法逼你咩柒頭」
唔搞細,咁搞大,
搞垃圾環評報告,搞咗N年,次次都係被人叫收檔阻地球轉,又覆核又盛,報紙一細格無人留意,叫搞細定搞大? 而家成個香港一齊黎搞,都唔夠大叫搞細?

膠,依D野早十年要搞啦,你而家取消多幾次,拖延多幾多年都必須搞啦,
九成幾科學家,聯合國嘅共識黎架Ching
環保撚無一個係蘑菇
最撚憎環保
理撚得你有無團體
我屋但成千枝膠飲筒日日慢慢用
你弱智?香港係有得睇抖音冇得睇tiktok喎
佢地只係偽環保撚
我唔高架
但我會不斷傳播呢種思想
正正因為你呢D環保撚
環保撚扮撚曬野 點都抵屌
以為咩都可以調返轉講都得
摺返埋先啦
係咪覺得自己好醒?
讀多幾年書先出黎獻醜
你班環保撚死撚哂先,得地再慢慢同政府comm
環保撚收唔少funding啦

以前我未用過嘅餐具都會留返下次用
而家無用過我都照掉了
用嚟造紙整紙製品嗰啲樹係特別品種 好快生嘅 係專人工種植嚟造紙

膠 就算可以生物降解嗰啲 都需要工業堆肥環境先會分解
唔係你就咁擺喺堆填區 擺喺野外佢就會自己分解 所以台灣已經禁咗

氧化分解塑膠(即係之前環保署話仲唔環保 然後畀連登仔笑嗰種
基本上只係變成好撚細粒嘅微塑膠 仲會留喺環境度 歐盟一早全面禁咗
唔係咁容易架 係香港呢個地方民智比較低 先咁易糊弄到啲人
下話 你喺連登search林超英 睇下有咩結果出嚟
我不能想像要香港人特別連登仔跟日本嗰套揼垃圾方法
條街冇垃圾桶 然後啲垃圾要分n咁多類 分錯仲要唔收

好笑在啲日本人話好多時其實都係直接落返堆填區
石鼓洲焚化爐下年投產 用目前最先進嘅技術
同埋香港2035之前會停用所有堆填區 會停埋燒煤發電

回收分類 綠在區區多到連登要開po屌開到周圍都係瘋狂利益輸送 你都覺得唔夠?
要講嘅不如講下香港人個民智同公民質素先

教育唔使講啦 成日賣告白 學校都成日講
連登仔一係唔聽 一係屌返轉頭

自己做鴕鳥咪以為人哋冇做過嘢
唔畀用膠餐具其實要有咩配套

你知唔知法國上年係全面禁所有堂食即棄餐具
連m記都要轉用可重用杯同餐具
超市啲塑膠餐具 膠杯 幾年前已經冇咗 連購物膠袋都冇埋(膠袋稅都唔使收 直接禁
人哋都係咁樣生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞