信用卡討論區(189) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
平時攞scsc剩做aavs
每個月都簽千幾二千都waive到

利:冇渣打戶口
信用額係share主卡,簽賬上限分開
都話主卡同附屬卡共用limit

A戶口主卡 + A戶口開畀B的附屬卡 共用A戶口limit
B戶口主卡 + B戶口開畀A的附屬卡 共用B戶口limit
原來簽賬上限分開計咁荀?
原來我錯
係呀
而家先知係咪張張信用卡都係咁?
HSBC 恒常優惠係,promo唔係
最紅自主嚴格黎講都唔係跟卡
最紅自主係跟人
附屬卡RC入主卡定點
入主卡
但係一個用曆月
一個用結單
計唔掂 頭都大埋
係咪開比2老另一半都得
咁碌4部iPhone都爽袋4k 20kam
可以,好似最多5張
5張同一個人定每人一張?
但如果好似上年咁有promo 係咪用em會好啲
當然啦
上年6%?
係呀,條數係點計都唔會計得掂
所以我上面咪講左「極粗略(但唔準確)」
所以我之前咪話真係玩 Aeon 食飯用紫卡V/M好過
唔夠就開埋其他聯營卡

電子實體都有,冇影響
Vs 唔得的話可考慮cashback 有promo就完,要入app登記

https://www1.citibank.com.hk/chinese/credit-cards/promotions/spring-overseas-spend
話說我想改左呢條FAQ最尾個句

Q:旅行用咩卡好?
A:唔計promo/中資,現金回贈如下:
- mmpower 6%-1.95%=4.05% (需簽夠5,000)
- 東亞World Master 4%-1.95%=2.05%
- HSBC VS賞世界3.6%-1.95%=1.65%
- Smart 0.56-0% =0.56%
里數就EveryMile $2/里 (每季夠$8000)
另外日台:
- 日本 aeon wakuwaku 3%-1% = 2%
- 台灣 富邦 8%-1.95% = 6.05%
唔建議銀聯,雖然免手續費,但係匯率普遍貴過visa/master

事實上計埋銀行手續費,銀聯匯率好多時係好過V/M。唔建議銀聯的真正原因係外國普及度唔高。
你:主卡
其餘4個人都係附屬卡

所以5張都係under你張主卡,但係一人一張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞