信用卡討論區(189) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
我就換嘅

即使生日正日我都係飛頭等,唔博佢JCL upgrade去FCL
同埋都換過一次三套TPE JCL來回

里數就係愛嚟使嘅,唔通拎嚟煲醋咩

你話想集中換一次超長途就另計啦
一家人梗係抵
整係全年保險 都6千4個
返散工冇固定收入申請Wakuwaku易唔易
如果畀人reject會唔會扣TU
Wakuwaku你去現場申請啦
識呼吸就出到卡
想問下有冇ching 用緊VS + keychain pay
研究過下好似好雞肋
一來要收charge
二來VS 用左keychain 好快就爆limit. 一爆左蝕
三來因為用左d limit, 其他使費又冇得儲分,變相蝕左d 咁
本身張red 已經成日爆。 share 唔到d limit

咁睇啱唔啱?

里數黨
1. 真里數黨唔會care手續費,當買里數
2/3. 揀咗賞家居,決定用嚟交租就唔會碌其他嘢。何況除咗賞世界,其他都有更好嘅代替品
4. HSBC獨立limit,成日爆咪試下加額囉
講多句,交租做到$2.78/里係非常好啦
個個月咁樣拎幾千里真係幾和味
係囉,一D都唔雞肋
limit 係講緊d bonus limit 啊。。
VS 本身x9倍一年好似十皮?
然後網上X5 就一季15000

假設2 皮租, 咁第一季既第2/3 個月已經冇X5
然後一年有6 個月完全冇bonus

係咪咁計?

另外ching 食飯用邊張?
有就緊係so..

但我就係諗緊唔係個個月有
咁更加唔關事,Red都冇得玩最紅

3x 一年100,000
5x 一年100,000,但係簽到150,000回多1000RC
1x 無限

即係第5個月之後先冇$2.78/里
第6/7月得1x ($25/里)
第8個月有1x+1000RC

呢個情況要玩附屬卡啦

食飯$300+ 用DBS eminent有5%,少過$300用Aeon Wakuwaku mobile payment有4%
補充一下:Aeon紫卡可以儲AM
25,000分=800AM
4% (10X) 即係 3.125/AM
網上/海外 x5 唔係收咗皮好幾年咩
變咗 guru 嘛
睇緊old news so99y
唔用附屬卡大法,過咗整張EveryMile $5/里無上限都好,你又一定簽得夠免年費
咁啫係
假設唔開附屬卡情況下
2皮一個月

total 會有
頭5個月36000 里 (100000/2.78)

6~12個月 5600 里(140000/25)

再加10000 里(1000RC)

total 51000, and 手續費 $4180

咁計right?

如果開多一張附屬卡就大約total 7萬6 (46000+30768)
是咪咁計?

上面啱

附屬卡大法有少少錯
你要簽夠$150,000先有額外10000里,所以
1. 一係你食埋6/7/8月$50000/25,計返係$4.17/里,第8個月尾數用附屬卡
2. 一係由第6個月開始就用附屬卡,$2.78/里
感激
主卡簽 150000 = 36000 + 10000 = 46000
附屬卡簽 90000 = 32400
照計唔止 76768
* 計漏主卡 100000-150000 = 2000 里基本回贈
計埋手續費計啱數係應該超過八萬里
係LoungeKey無錯
點解會用kcp
用rst好d喎
手續費平好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞