信用卡討論區(189) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
直接現金回贈都得啦
想問學生嚟緊去旅行有邊張海外簽帳抵申請?申請唔到HSBC Visa

想問下佢咁樣本地同海夾埋show 出黎
係咪要自己睇statement 計返到唔到 8000 - 16000?
有個問題想請教下咁多位,我張渣打信用卡被人盜用咗,總共兩條數,但個Item都係寫Cash advance,咁我理解呢個應該係信用卡套現,我主要有兩個疑問:

1. 條友碌咗我兩條數,但我都無收過渣打任何SMS/ email去同我講呢啲交易,如果我今日唔係心血來潮入app睇,分分鐘都會miss咗,咁盜用我張卡條友係咪有我信用卡number就可以用到呢啲交易,而唔洗我入app撳approve/驗證碼?

2. 我理解信用卡套現唔係起碼攞完都入自己account?但我本身渣打存款戶口都無呢筆數,係咪而家呢啲套現可以直接轉走而唔洗認證或唔洗經自己account?

利申:已向銀行提出可疑交易
有可能係櫃員機撳錢,如果真係唔係你簽嘅,建議報警
渣打,6個月就得
可能係假卡
要用chat搵CS
QR冇得睇係正常
渣打不嬲保費無得回
係,「其他本地及海外簽賬」=1%
前幾日先換完日本

暫時QR好,其他兩間要俾多20K里唔換啦
上面有位師兄講係有機會被人係櫃員機撳錢,因為我平時出街食飯都係用實體卡嘅,所以都唔排除呢個可能,所以又想問:

1. 如果揸住我張信用卡去櫃員機,係咪即刻就會攞到錢?唔洗入密碼個啲亦唔洗事前申請?

2. 如果唔係食飯埋單個短短時間,係咪有機會被人抄低信用卡number同安全碼,然後整張假卡出黎就重複上面步驟攞到錢?

Sorry太多silly嘅問題

Btw會即刻報咗警先,唔該師兄提醒
要提款卡密碼
舖頭碌卡係做唔到 cash advance
如果我冇記錯嘅話 cash advance=信用卡現金透支
一般嚟講係櫃員機撳錢出嚟,要入櫃員機密碼(好似你平時提款咁,不過由提款卡轉為信用卡)

食飯拎卡出嚟碌係有可能俾人clone 卡嘅,不過都唔會唔駛入密碼就撳到錢

最緊要報左警同報失,之後就等人查
56000 飛ICN
明白,咁我而家報咗警+銀行個邊提出咗可疑交易再cut埋卡,之後都無咩野可以做到,唯有再等銀行個啲個調查結果。感謝兩位師兄嘅解答
你有冇唔見過張實卡
兩筆都係現金透支
如果唔見左實卡 而兩條數係你打上去報失前出現
基本上可以肯定硬食
最重要報左上銀行先啦
最搞笑係我無唔見過張信用卡,但有條數出現,個日期係星期二,我今日心血來潮打個銀行app先知,睇到已經即報上銀行。至於點解會出現呢個情況,我都百思不得其解
香港所有atm都係chip and pin交易
而晶片要clone個難度同時間成本都非常之高
如果卡冇唔見 呢單真係奇案
會唔會係d無卡提款奶左野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞