統神YouTube頻道被正式移除 台媒翻查條款恐代表被「鎖臉」不能規避處分!

543 回覆
203 Like 7 Dislike
你話係youtube上宣傳毒品就話者
抵撚死
拜登呢?
應該唔係 計做法佢係應該hide之前既片 而淨係show'最後的回應'條片先合理

不過既然你搵到其中一條片係寫住停權 咁我諗你係岩
人形豬抵撚死
其實點解報導唔用化名
宜家真係帶出咗訊息真係變成俾錢搞掂
社會性死亡咗啦個爛仔
「統神」張嘉航在直播評論黃子佼持有未成年私密片時,因為脫口「沒那麼嚴重」、「我也想X未成年啊」等言論而引起風暴,隨即不僅遭到多家廠商切割,今(17)日網友又發現統神的頻道疑似被YouTube官方移除,陳沂也對此發表看法,表示自己認為統神雖然失言,但沒有嚴重到需要面臨這種「抄家式的懲罰」。

統神因為失言而遭到炎上,今(17)日凌晨有網友在PTT發文,指出「統神YouTube頻道被移除」,從內文中的截圖可看到,統神頻道顯示「此頻道因違反YouTube《社群規範》而遭移除」,讓網友震驚不已,對於統神YouTube頻道被移除,Twitch(圖奇)追蹤數也被移掉的狀況,陳沂認為這是「抄家式的懲罰」。

陳沂在社交平台Threads上透露,自己與統神雖然是不同立場,也只有連線過一次,但她認為他不是壞人,強調即便統神有錯,為了面子在直播上爆哭也很離譜,但並沒有嚴重到需要抄家,「我始終覺得阿航不是壞人,就是個沒有社會化的肥宅而已,被迫成為一個新造的豬豬寶貝,看了也是挺難過的」。

事實上,稍早統神YouTube頻道被移除的消息曝光後,不少網友紛紛留言表示「兒少就是天條自己要去碰的怪誰」、「如果是兒少發言被ban的話,那就是美國企業的YT反應過來了」、「在YT上講就挑戰YT底線」,不過也有人認為「太過了吧」、「的確是鬧太超過了,基本上挺不理性的,就只是因為不喜歡一個人,把錯誤不斷放大的產物」、「被追殺成這樣是真的扯」。

https://star.setn.com/news/1455286?utm_source=facebook&utm_medium=mainpage&fbclid=IwZXh0bgNhZW0BMQABHdUCmf1pS1_2OHCKyEqPvIrulCrhG2W1bnGpyem1ms4Tk3A41bGKbAl3fA_aem_ATuLFUZ0UakRvdMFxrD7C8Kd-U6-16kfWDsF5To1Pf0DRm-Fyq8Pugm346CeupSryiI
就算宣傳毒品都冇幼幼咁大罪啦
youtube美國佬野
比超哥打到癲撚左
佢公關真心勁
每次奶單大野一定出嚟誠懇道歉 願意接受懲罰
其他人是但中一樣即刻收皮
好似ArhoT咁 搞個NFT搞撚到消失
死肥豬
Toyz: 咁鐘意話神罰?我家下罰你老母全家消失
依家有拉佢咩
弱智仔
關拜登咩事
拜登有喺佢嘅youtube頻道講呢啲嘢?
大安區警局拉佢仲要沖茶比佢飲 超哥前超哥後
人地大把錢撚toyz 依家仲入埋toyz間公司玩9佢
toyz遲早好似之前得罪bacon既下場
今次竟然係精人出手,笨人出口
如果toyz開live恥笑佢
隻肥豬會唔會爆血管
一向都係捉CP 捉得仲緊過黃賭毒
大撚把外國youtuber食大麻叫雞吸毒都冇事
但你一掂到未成年就仆撚硬街
睇到統神收皮心都涼埋

昔日菁英而家變金牌仔troll 鳩人
臭串人型豬抵撚死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞