香港薪金現況:持有大學學位收入中位數為$38800,持有專業資格收入中位數$47600!,經理收入中位數$48800

531 回覆
68 Like 419 Dislike
假,我地連登仔fg 都50k la
你真係on9唔係扮架喎
得啦得啦 全港住緊豪宅既都係演員 實質個個窮到窿 扮大袋 千祈咪撚信
呢個世界你最撚勁最撚醒

利申 搵多你十倍吹水佬
講大話死全家
屌專業+經理都只係中位數
Dllm成班jm9
鬼唔知frequency 唔同會影響median咩

frequency 唔同mean都唔同啦on9
佢上面話10k + 90k
我當佢講錯,其實係想講mean嘅話
10k +90k/2 = 50k

擺明得兩個point

有乜理由10k 有n個
90k 有m 個 (m=/=n)
個mean 會係50k?

咁撚鍾意駁嘴
如果個sample size得兩條友都meaningless啦
唔怪得你賺一萬
之前唔係話月入4、5萬以上得14%咩?
拉到個中位數咁高
最top嗰堆收入咪好𠹌高?
言語治療同社工老師點會同一個tier
鬼唔知
不如試吓追故mode
If the number of observations is odd, the number in the middle of the list is the median. This can be found by taking the value of the (n+1)/2 -th term, where n is the number of observations. Else, if the number of observations is even, then the median is the simple average of the middle two numbers.

其實你冇錯
佢有冇分age range?
易啲比人炒姐 冇野
鬼唔知2粒既中位數=mean,就係問你如果得2粒,你句1萬9萬中位數=5萬想表達d咩
牙齒衞生員真係第一次聽 係咪唔夠分讀牙醫都可以入
中位數:人地賺9萬,你賺1萬,中位數你變咗賺5萬
呢個唔係平均數咩?
兩個都on9?我點知想表達d咩, 我reply 咋,擺明兩個討論緊兩個point
屌,咁你答黎做乜條友擺明唔係講緊2粒data,如果唔係佢句野係呢個topic根本9唔答8
中五做狗十年都38000
一個話median = 50k
另外一個話 mean = 50k, 你同我講唔係討論得兩個data?
之前啲香港月入中位數20,000果啲po
又唔見有人講年資嘅
你在說什麼?小學數學不及格?
照咁睇,非專業degree做ACO都唔係好差,同頂薪比,中位數都係差幾千
唔係 高登可能係
但上得連登,應該點都大專起跳掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞