香港薪金現況:持有大學學位收入中位數為$38800,持有專業資格收入中位數$47600!,經理收入中位數$48800

531 回覆
68 Like 419 Dislike
最新一輪政府統計數據,快來看看香港薪金現況:

持有大學學位人士 的收入中位數達到了 $38,800。更重要的是,這只是中位數——也就是說,有一半的大學畢業生他們的月薪實際上是超過這個數字的!

對於 持有專業資格 的專業人士來說,情況更加樂觀。他們的收入中位數高達 $47,600,這明顯高於一般大學畢業生,充分展示了專業資格在職場的價值。

若談到 經理 的話,收入中位數則是 $48,800。這個數據不僅反映了經理職位的高薪,也突顯了香港對於高層管理技能的需求和重視。

無論你是剛步入職場的大學畢業生,還是正在努力獲得專業資格的職場人士,這些數據都顯示,你的努力是有目共睹的。在香港,只要你具備了相應的學歷和專業認證,你的價值就會得到市場的認可。

大家嘅薪酬達到呢個標準未呢?

source
https://www.censtatd.gov.hk/wbr/B1050001/B10500012023QQ04/att/tc/B10500012023QQ04.pdf

中位數:人地賺9萬,你賺1萬,中位數你變咗賺5萬
呢個唔係平均數咩?
唔信 我既圈子唔係無嘢做就係搵15k留下

如果得上面個兩個data
Median = mean
你識唔撚識

中位數同平均數
所以有d人做基層唔係無原因
比佢上左位一定會世界大亂
但事實上香港就係好多呢d 唐唐物體上左位such as 家超,強強和楊焗腸
Cls ,遠低中位數之下
有冇得by age 咁睇大學生既收入 想知自己排第幾
你應該真係低於中位數
9萬都唔係好多,除左去旅行可以隨時去,個消費水平都係同其他打工仔差唔多,我同屋企講都係話自己搵萬零
怪唔知你咁撚廢生於香港都搵唔到錢
fake news? fg 50K 點解中位數40k 唔夠
同埋呢個係計degree 唔一定要大學學位
ive果啲top-up degree/護士學校啲degree都計架
好合理喎,大學畢業做嘢10年,點都有3萬幾喇,計埋咁多老屎窟中位數38,000差唔多
姐係搵9萬人數同搵1萬人數一樣?
分埋歲數/年資先講
可能嚇死你
做左20年既大學畢業生先3萬幾

成日拎呢啲講啲唔講啲既數字黎打飛機
又可以話俾人聽香港人工其實好高
睇行業得金融及保險中位數到40000
即係香港比保險佬拉高人工
客戶服務經理?
假膠?
冇分年齡呢D數據有乜用
做到60歲搵5萬勁D定30歲搵3萬勁D
記得早幾年一講呢啲話題就會有班垃圾話香港人工中位數得萬五
唔講median淨係講average
sample size夠大基本上個extreme value已經唔重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞