香港薪金現況:持有大學學位收入中位數為$38800,持有專業資格收入中位數$47600!,經理收入中位數$48800

531 回覆
68 Like 419 Dislike
Fg 50k
工程?你講笑呀?
唱好工程
點解我喺第二度d數據係咁

不同年代大學生初入職收入中位數

另外,報告中更找出了不同年代大學生初入職收入中位數,先看看他們一開始賺多少!

● 第一代(1987年):$14,330
● 第二代(1992年):$17,543
● 第三代(1997年):$17,426
● 第四代(2002年):$15,532
● 第五代(2007年):$15,965
● 第六代(2012年):$14,796
● 第七代(2017年):$15,856
● 第八代(2022年):$17,424
終於有個合理小小既統計
咪寫明初入職。
咪係
呢個數都冇分年齡
Average value 就算sample size 幾大,個extreme value 都有影響,唔識唔好沖出黎柒得唔得
你講公立醫院就係,私家未升既,max都可能唔只,
你睇下養和人工先,未計bonus果d:

https://app.hksh.com/career/job.htm?category=2
咁你講多小小
香港個個大學生?

社工Social Work Officer
工程師 測完 pt32 起薪
教師
Big4捱5-6年做manager

全做返5-6年8萬起薪
又係你條垃圾
私院多人定ha多人呀講
出黎開鋪揾十幾廿萬添,你都白痴
計左grat 未先
65000計埋grat 都7萬幾啦
會計撚
淨計政府工咪係,唔計出邊果d邊有咁高
7-8萬max point 你做埋我果份 我躺平算
大學學位:供唔到樓
專業資格:供唔到樓
中位數:供唔到樓
完美
你拿政府作為其中一個顧主的薪金標準來當專業分級?咁係香港做工程肯定搵好多錢。

又以偏概全,兒登仔最鐘意搞呢d。
社工NGO唔足Point
Even你睇社署社工幾多年先升一級先會Max九皮幾
越講越高人工,但個市況又唔係咁
工作人口年齡中位數幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞