香港薪金現況:持有大學學位收入中位數為$38800,持有專業資格收入中位數$47600!,經理收入中位數$48800

531 回覆
68 Like 419 Dislike
做政府工不嬲睇長遠
50-60贏曬
當23,24入 到28,9先搵到兩萬
你自己計下就知
只計大學學位持有人,跑贏中位數嘅係專科+真醒目

專科,真醒目唔會做aco啦, 後生入aco, 30歲已經跑贏中位數,另加公屋綠表資格

即係aco起碼跑贏7成以上非專科普通能力大學生

當然跑輸連登仔啦
Workload 福利 退休 唔怕炒
Aco workload都要睇彩數
23入 當而家29 都24380 未計今年加薪25000
其實係咪比上不足比下亦有餘
準時收工每星期賺多一千 都有30k
未計第時房屋(公屋綠表)假期過多幾年18-22日
公積金每個月額外>10% 一年政府都比多1.2個月當花紅 唔叫好都一定唔會係差掛
你用公家個價邊有參考價值
老師直資上到9-10皮啦
護士54k-81k,升一級去到11萬
求穩定無咩工選擇 workload重都要做
應該唔洗搬搬抬抬掛
仲有自己人生同時間
全世界先進地方都認證咗社工老師係專業人士 聯合國1966年已經推動教師專業發長 係得連登班讀唔成書嘅社會垃圾仇師仇到傻撚咗

ching現實夠唔夠膽講出嚟 怕唔怕比人笑
屌冇牌果啲垃圾就唔好攞出嚟講啦 個個讀完ive vtc都話自己工程師
睇你係乜人啫 揸住正常大學學位嘅點會睇得上眼
fg拉低晒嘛
全世界先進地方都認證咗社工老師係專業人士 聯合國1966年已經推動教師專業發展 係得連登班讀唔成書嘅社會垃圾仇師仇到傻撚咗

ching現實夠唔夠膽講出嚟 怕唔怕比人笑
女就無乜所謂 男就
女揀男都係睇錢行先
條仔寒酸到飯錢都唔願比都聽過
唔怪佢現實 始終青春有限
跟條仔5,6年先上到2萬頭 比同齡搵少咁多,點都會有比較
個名聽落係囉 實際
有900幾個數學1都唔知有冇
連登就係比好多讀唔成書嘅社會垃圾發泄自己嘅失敗 日日上嚟屌呢樣屌果樣果啲咪係 尤其cctoy
真係得工程咁低賤
成日上網搵打手 寫鱔稿呃人入行

大家記住要 越上網宣傳 就代表呢個行業越爛 越冇人肯入行 唔好做傻仔入行
PC入職已經有$26190
咁叫廢aco ca叫咩
以家aco fg差唔多5成以上都係大學生
都未計考唔入個d大把水泡科搵唔到食
3年試用期完咗都跌到過3萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞